KNJIŽEVNOST

KOMPOZICIJE NA STIHOVE SRPSKIH PESNIKA => Pevani pesnici => Temu započeo: Angelina Oktobar 29, 2016, 03:34:53 amNaslov: Pevani pesnici — Slobodan Marković Libero
Poruka od: Angelina Oktobar 29, 2016, 03:34:53 am
*

SLOBODAN MARKOVIĆ LIBERO
(1928—1990)


Slobodan Marković, poznati pesnik, književnik, slikar, putopisac, scenarista i boem, pseudonim Libero Markoni, rođen je 26. oktobra 1928. u Skoplju gde mu se otac nalazio na dužnosti oficira vojske Kraljevine Jugoslavije.
"Poezija Slobodana Markovića označavala je oduvek poziv na život. Sve je iz njega izviralo i sve je u njega uviralo. Poput reke ponornice. Slobodan je bio satkan od velike detinje želje, koja je, u stvari, bila pokretač njegovog celokupnog pesničkog bića. Nije hteo da prizna da je život pakao. Ako je pokatkad poverovao da je takav, 'razarao' ga je svojom izrazito lirskom prirodom. Omekšavao njegove tvrdine. Tražio njegovu ljudsku supstancu. U tome je bio neumoran. [...]
Slobodan je čudo pesničke raskošnosti. Imao je želje razvijene kao retko koji poeta. Između želja i zamišljanja postojao je znak jednakosti. Njegovo zamišljanje je označavalo, smemo reći, posedovanje unutrašnjeg bogatstva. Od trena je pravio doživljaj. Od doživljaja pitku pesničku melodiju. Životnom paklu protivstavljao je anđele, znajući da su oni vesnici i glasnici nebeskih čuda i čari. Razvedrači duše i pletači snova. On je pesnik snažne imaginacije. Imaginacijom je dozivao luke i reke, puteve i pejzaže, zaspala čula, odrone nemira u duši čovekovoj. Dobro je znao da stvari, da pojave žive svoj život. Prožimaju jedna drugu. Takav je bio naš Libero, taj veličanstveni mornar na konju..."
Umro je 30. januara 1990. godine. Počiva u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu, u grobnici sa Milošem Crnjanskim.


  • Jednom u gradu ko zna kom (muzika:)
    Izvođači: Zorana Lola Novaković


Slobodan Marković Libero — Život, rad i pesništvo (http://riznicasrpska.net/knjizevnost/index.php?topic=358.)


Naslov: Pevani pesnici — Slobodan Marković Libero
Poruka od: Angelina April 26, 2017, 07:41:25 pm
*
Stihovi — Slobodan Marković Libero


JEDNOM U GRADU KO ZNA KOM

Jednom u gradu ko zna kom
ti ćeš imati topli dom

i prozor s vidicima bez dna
i sobe pune dečjeg sna.

A ja, ne pitaj, o, ja ću tad
prestati već da budem mlad.

I ako te sretnem bilo gde
neće nam biti kao pre.

Jednom u gradu ko zna kom
svetleće u noći tvoj topli dom.

YouTube: Zorana Lola Novaković — Jednom u gradu ko zna kom (https://www.youtube.com/watch?v=Xik7Yn9KacE)