KNJIŽEVNOST

PROZA => Književni kritičari • istoričari književnosti • prevodioci — bibliografija i prilozi => Temu započeo: Angelina Novembar 24, 2016, 02:06:03 pmNaslov: Zorica Turjačanin (19xx)
Poruka od: Angelina Novembar 24, 2016, 02:06:03 pm
*

ZORICA TURJAČANIN

redovni profesor na Filozofskom fakultetu u Banjoj Luci

Zorica Turjačanin rođena je u Beogradu u kome je nakon gimnazijskog školovanja provedenog u Rijeci, magistrirala i doktorirala. Prvi je doktor književnosti za djecu u bivšoj Jugoslaviji. Bavi se esejistikom, književnom kritikom i metodikom nastave maternjeg jezika. Njen opus broji preko 500 bibliografskih jedinica, a svojevremeno je objavljivala u gotovo svim stručnim i književnim časopisima "od Vardara pa do Triglava". Tekstovi su joj prevođeni na makedonski, slovenački, bugarski, ruski, turski i njemački.

Najpoznatija djela su joj: monografija Roman za djecu, te zbirke eseja i kritike Ključevi zlatnih vrata i Svežanj novih ključeva. Za svoj rad dobila je više značajnih priznanja kao što su nagrada "Veselin Masleša" grada Banjaluke za ukupni angažman u oblasti kulture, nagrada "Hasan Kikić" za uspjeh u vaspitno-obrazovnom radu, "Kočićevo pero", "Zmajeva nagrada" za unaprjeđenje i popularizaciju književnosti za djecu itd.

Živi u Banjaluci. / bastinar.org (http://www.bastinar.org/index.php?option=com_content&task=view&id=96)