KNJIŽEVNOST

IZ SRPSKE KNJIŽEVNOSTI => Srpske rukopisne knjige, stare povelje i pisma, zapisi i natpisi => Temu započeo: Angelina Januar 20, 2011, 10:54:09 pmNaslov: Karansko jevanđelje
Poruka od: Angelina Januar 20, 2011, 10:54:09 pm
**

KARANSKO JEVANĐELJE(http://riznicasrpska.net/fotografije/Knjizevnost/Arhiva/Karansko_evandjelje_(rukopisana_knjiga_u_srpskoj_kulturi_napisana_pocetkom_XVII_veka).jpg)


Karansko jevanđelje je najznačajnija rukopisna knjiga u srpskoj kulturi napisana početkom XVII veka. Čuva se u manastiru Nikolje. Manastir Nikolje, sa crkvom Sv. Nikole, nalazi se na levoj obali Zapadne Morave, pod Kablarom.


...Ponos manastira i njegove riznice jeste Karansko jevanđelje, rukopisna knjiga nastala 1608. godine. Ova sveta čitanka čuva se omotana lanenom krpom i najposle papirom, a istoričari tvrde da je knjiga jedinstven primer uticaja islamske umetnosti u ukrašavanju rukopisa na našim prostorima. Ovu je sačinio sin protopopa Raleta, po imenu Vuk, koji je i potpisan, ali su na izradi knjige poslovala dvojica. Drugi je bio svetovni majstor, po svoj prilici musliman.

Karansko jevanđelje bogato je ukrašeno portretima jevanđelista, manjim zastavicama i inicijalima. Kolone teksta, zajedno sa slikanim ukrasom, uokvirene su uskim ornamentima crtanim crnim mastilom, plavom i crvenom bojom. Od boja, upotrebljavane su plava, ružičasta, zelena, bela, crna, zatim zlato, ponegde i srebro. Jarkost boja očuvana je kao da je knjiga juče iz štamparije, samo što se po marginama vide tragovi sveća kapalica i ljudskih prstiju.—

Tekst: Gvozden Otašević