KNJIŽEVNOST

POEZIJA => Umetnička lirska poezija => Temu započeo: Angelina Novembar 07, 2011, 04:15:44 pmNaslov: Opisne [deskriptivne] pesme
Poruka od: Angelina Novembar 07, 2011, 04:15:44 pm
**

OPISNA [DESKRIPTIVNA] PESMA

Opisna ili deskriptivna pesma je vrsta lirske pesme u kojoj pesnik slika prirodu i njene pojave. Kako je i čovek deo same prirode, živi u njoj i njome, i sebe i svet oživljuje u okviru prirode, to je elemenat prirode nerazdvojivo vezan za saopštavanje skoro svih ljudskih emocija. Otuda je opisni elemenat čest u mnogim drugim vrstama lirskih pesama: rodoljubivim, ljubavnim, misaonim itd. Ali ima i čistih opisnih pesama, u kojima pesnik pruža slike iz prirode, pejzaže, likove, obojene osećanjem, tj. u kojima on iskazuje svoje osećanje prirode, u punoj njenoj veličini i lepoti, i one tada deluju, iako je, reklo bi se, predmet slikanja van pesnikove ličnosti, kao veoma snažan lirski doživljaj. Subjektivnost pri slikanju prirode proističe iz pesnikovog odnosa prema njoj; reč je samo o tome da li je takav odnos više ili manje izražen. Lirski opisi prirode u najširim njenim okvirima javljaju se i u drugim književnim rodovima, naročito u epskoj poeziji, koja bez njih ne može; mnogi takvi opisi u epskim delima u stvari su lirske pesme i doživljuju se tako izazivajući u mašti čitaočevoj snažne pesničke slike i snažne emocije.

Među najpoznatije pesnike opisnih pesama spadaju: Teokrit, Gete, Bajron, Puškin, Rabindranat Tagore; u našoj poeziji Branko Radičević, Đura Jakšić, Vojislav Ilić, Jovan Dučić, Desanka Maksimović, Dobriša Cesarić, Stevan Raičković i drugi.

Radmilo Dimitrijević • Dimitrije Vučenov
ČITANKA za III razred gimnazije | Beograd, 1974.