KNJIŽEVNOST

IZ SRPSKE KNJIŽEVNOSTI => Riznica mudrosti => Temu započeo: Angelina Decembar 04, 2011, 02:04:10 amNaslov: A — Riznica mudrosti
Poruka od: Angelina Decembar 04, 2011, 02:04:10 am
*

ALEKS STOJKOVIĆ

"Došli neradnici da uzmu tuđu muku, sve na gotovo i fraj. Borili se četiri godine, a sad ko će da im plati sve te njihove zasluge. Sve će da pojedu, ko skakavci, a najveća im je ludost da u glavu biju seljaka, našeg jedinog hranitelja".

~

ALEKSANDAR PETROVIĆ

"...Scenska umetnost kolonizacije ima napisane različite dramske monologe i idealne rasplete koji svi treba da stvore osećanje žrtava da igraju u tužnoj drami, u već gotovom tekstu sa neminovnim raspletom, odnosno da su njihova kultura i njihovo iskustvo 'prevaziđeni', 'zaostali' i da je sve što treba da čine jeste da odustanu od sebe i budu ono što nisu. Izgradnja Drugog, onog koji je odustao od Sebe i jeste osnovna umetnost kolonizacije. To je otmica misli, otmica svesti, otmica govora i jezika, otmica dece i na kraju otmica sveta. Jednom reči, izgradnja ogledala koje svojom varljivom vernošću treba da zameni život i da svet naseli utvarnim robovima privida koji više nikada ne mogu da izađu u svet i nađu sebe. U takvom ogledalu može da stane i nestane ceo svet koji se održava samo na uravnoteženju beskrupulozne pohlepe merom moralnih obzira..."