*
JUNACI ČITANKI — NEDELJKO POPADIĆ Ako se za nekog stvaraoca za decu može reći da su mu pesme obeležile završetak prošlog i sam početak ovog veka, to je svakako Nedeljko Popadić. Rođen je 1961. godine u Splitu, a njegovi roditelji, prosvetni radnici, često su se selili tako da je do dolaska u Beograd promenio nekoliko gradova gde se školovao. Otac mu je pisao poeziju za odrasle, tako da je Nedeljko imao i genetske predispozicije da se bavi pisanjem.
Već sa svojom prvom knjigom pesama "Tata, nemoj da budeš lovac" skrenuo je pažnju na sebe. Posle nje objavio ih je još dvadesetak, a najpoznatije među njima su "Ko će klovna da nasmeje", "Dečak i planina", "Srce služi da se druži", "Tri jablana", "Ja sam tvoj drug"... Ipak, najveći uspeh mu je donela zbirka "Pobeda" koja je doživela više od 50 izdanja. Veliki broj njegovih pesama neizostavni je deo udžbenika, antologija, izbora...
Posebno su popularne "Da se kuća ne obruka", "Šta je ljubav", "Stara učiteljica", "Prsten", "I to mi je drug", "Šapuću da me Marija voli" i mnoge druge. Gotovo sve su bile objavljene u "Politikinom" dodatku za decu. I što je najvažnije, pesnik je u prethodne dve decenije uspeo da obiđe gotovo sve škole u zemlji i na sebi svojstven način ih prezentuje učenicima.
Širok je dijapazon tema o kojima Popadić piše. Bez obzira na to da li pesma govori o majci, sportu, prvoj ljubavi ili podstanarskim problemima, u svakom stihu se oseća autorov lični pečat. A stil i forma kojom su pisane, kao i originalnost tema, inspirisale su mnoge značajne kompozitore za decu. Veliki je broj muzičkih festivala za najmlađe gde su nagrađivane pesme čiji je on bio autor stihova.
Osim kao autor pesama, Nedeljko Popadić je i na druge načine pomogao afirmaciji stvaralaštva za decu. Najpre je u izdavačkoj kući "Data status" pokrenuo ediciju "Dečja literatura". Kasnije je osnovao i uređivao banjalučki časopis za najmlađe "Zlatno pero". Nakon njega pokrenuo je 2001. godine popularni književni časopis za decu. U njemu su objavljivali ili objavljuju svi značajni stvaraoci za najmlađe. Pored saradnje s poznatim pesnicima časopis se bavi i otkrivanjem talentovanih mališana širom Srbije, Crne Gore i Republike Srpske.
Nedeljko Popadić je i tvorac najveće manifestacije u našoj zemlji "Vitezovog proleća" u kojoj svakog maja nekoliko hiljada mališana prisustvuje programu u Domu sindikata. Tog dana najpoznatiji pesnici čitaju ili recituju svoje pesme najmlađima, izvede se i veliki broj muzičkih numera u interpretaciji populanih pevača za decu, a i blizu hiljadu najtalentovanijih đaka pesnika bude nagrađeno. Takođe i u druge gradove taj pesnički karavan putuje da bi što veći broj mališana uživo video svoje idole. Nedeljko Popadić je i autor nekoliko stotina emisija za decu koje se godinama emituju na Kanalu D.
Za svoje stvaralaštvo dobio je veliki broj priznanja.
Najznačajnija među njima su novosadsko "Zlatno zvonce popularnosti", "Pesnički prsten" za životno delo koji dodeljuje festival "Bulka", "Pod starom maslinom" u Baru, kruševački "Vitez od Čarapanije"... Prevođen je na nekoliko jezika.
A možda je već posle prve Nedeljkove knjige najupečatljivije o njegovoj poeziji napisao jedan od najboljih poznavalaca stvaralaštva za decu na našim prostorima prof. dr Voja Marjanović: "Nedeljko Popadić je najavio pesničku ličnost koja aromom senzibilne klime miriše na Antićevski dah, na Jesenjinovsku setu, na Ršumovićevski humor, na Ćopićevsku melanhoniju, ali on nadasve miriše i liči na sebe! To je pesnik vlastitog pesničkog personaliteta, koji može ostvariti antologijsku poeziju i domete klasika".
I TO MI JE DRUGKad nastavnik pita
ko na času nije,
Damir sve nas oda,
ne zna da sakrije.
I to mi je drug...
Kad pred tablom stojim
i nešto mi zapne,
onaj Damir ćuti,
ne zna ni da šapne.
I to mi je drug...
Sanjam da ću jednom
s Jelenom izaći,