Angelina
|
 |
« Odgovor #4 poslato: Oktobar 27, 2016, 02:56:07 am » |
|
** Stihovi Božidar Stojadinović
Č O V E K
Meni ne trebaju ni venci, ni slava, Ni kamene i teške ploče! I zašto bi trebalo da se zna Gdi počiva jedan koji je prošao?
Jer ja sam putnik sasvim nepoznat, Što putuje jednim istim putem Težak, zloban i neprestano tužan... I koji neće nikad da se vrati...
Ja idem napred. Zašto? čemu? kako? Ne pitaj me, jer to je pitanje žalosno! Ne pitaj me, jer srce hoće da mi prepukne! I ja sam se pitao i plakao sam i plak'o...
I nisam našao rešenja! Ali sam svesan da sam stvoren, Da idem neznano, u beskraj, I ne tražeći spasenja...
Ja idem. Ja prolazim. Ja sam prošao. I išao sam i išao sam; Mnogo sam video i mnogo osetio, I u zaborav došao...
I neću da niko zna Da sam mnogo mrzeo i mnogo voleo, Ali neka se zna da se suncu nemože prići I da će i ono ugasnuti!...
V E S T I
Ozelenele grane kiša plače, I polja mokra pružena daleko... Kao od živih da zapeva neko: Časovi ovi grdan nemir znače!
Zatim od tuge, sve više i više Šumovi gusti mir nerava hoće. Snesen sred sobne duboke samoće Ja čujem sebe, vetar i mlaz kiše...
I pokušavam da napišem pismo (Mada na pismo ne liči, i nije!) Dok kiša koso po granama bije, Ja žalim što se zavoleli nismo.
Znam, ona nije poznavala mene, Ali dokle me vreme ne pogrebe, Ja ću je možda voleti k'o sebe, I misli njome biće opijene;
I svakog dana, i u svakoj noći, Znam da se sreća samo srećom leči! O, da l' će ona razumeti reči: Bol dajmo bolu, samoću samoći,
Ljubavi ljubav? I nek vetar huče Nespokojnije i jače i tiše! S šuštanjem sitne predprolećne kiše Nek' se sve krši i neka jauče!
O, mi se tada nismo razumeli! Sreća se često besvesno obiđe; Bol često onde gde ne treba siđe, Jer ludo srce ludo sreću želi !
A kad se sutra iznad mokrih grana Podigne sunce ko ljubavni vesnik, Ona će čuti da je vol'o pesnik Velikog, nežnog srca, s mnogo rana.
Da l' će joj tada ljubav biti draga Očiju toplih koje zemlja pije? Svejedno. Srce za nju će da bije I sa dna večnog, zlobnog sarkofaga...
P A L A N O Ć
Najzad je pala noć i sreća presta. Došlo je vreme, draga, da se voli. Noć pala, tebe nema, pa me boli, I danom ljubav bolove učesta.
U srcu svome za bol imam mesta: Dah očajanja u srcu se proli. Noć pala, tebe nema, pa me boli, I bol, k'o vetar o granje, učesta.
Noć duga, crna poljima jauče, I vetar grozan bije, nosi, huče... Nemirna ponoć k'o srce što voli.
Duboka, strašna, nespokojna jesen. Hladnom prazninom bol je u mrak snesen, Noć pala, tebe nema, pa me boli...
Stihovi objavljeni u književno-političkom časopisu "Misao" (Urednici: V. Živojinović i S. Pandurović)
|