Avram Miletić (1755 — posle 1826)
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Stranice: 1   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Avram Miletić (1755 — posle 1826)  (Pročitano 3853 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Angelina
Administrator
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 6361« poslato: April 26, 2017, 02:46:50 pm »

**

AVRAM MILETIĆ  
(Kać, Habsburška Monarhija 1755 — posle 1826)  

Trgovac i pesnik poznat po tome što je sastavio jednu od najstarijih zbirki pesama urbane lirske poezije na srpskom jeziku.

Njegov deda je bio Mileta Zavišić, koji je došao u Bačku iz Kostajnice u kojoj je predvodio četu od tri stotine ljudi i borio se protiv Osmanlija tokom trideset i dve godine. Pošto su Osmanlije nameravale da ga kazne posle potpisivanja mira sa Austrijom, preselio se u Bačku i promenio svoje prezime u Miletić. Miletin sin Sima, koji je bio školovani trgovac u Novom Sadu, imao je petnaest sinova i tri kćeri. Avram je bio najstariji Simin sin. Drugi njegov sin, takođe Sima po svom dedi, je bio čizmar i otac Svetozara Miletića, političkog lidera Srba u Vojvodini.

Završio je trgovački zanat, prvo u Vidinu a zatim u Novom Sadu. U periodu 1785—1787 bio je učitelj istovremeno u dve škole koje su se nalazile u dva različita sela, Lok i Vilovo, tako što je u jednoj školi držao nastavu prepodne a u drugoj popodne. Oženio se sveštenikovom ćerkom i otvorio je trgovačku radnju u Mošorinu.

Sastavio je zbirku od 129 pesme pod nazivom Pesmarica koju je napisao u periodu 1778—1781 i u kojoj se nalaze urbane lirske pesme ali i nekoliko srpskih epskih pesama poput "Istorija Kneza Lazara od Kosova i od Cara Murata", "Istorija Musić Stefana", "Istorija Vojvode Momčila" i "Istorija Mladog Prodanovića", sve zabeležene oko trideset godina pre nego što je Vuk Karadžić prvi put zapisivao epske pesme. Sve četiri epske pesme koje je zapisao nazvao je istorijama jer su one smatrane istorijom u obliku pesme. Istorija mladog Prodanovića je u stvari narodna epska pesma Srbi u Donavertu koju je 1744. godine zapisao Hristifor Žefarović.

Njegova zbirka se smatra najstarijom do sada otkrivenom zbirkom urbane poezije na srpskom jeziku. On je zapisao čuvenu baladu "Omer i Merima" samo pet ili šest godina pošto ju je Alberto Fortis prvi zapisao. U svojoj pesmarici je takođe zabeležio i pesmu Pašhalija, koju je napisao Jovan Avakumović 1775. godine. Tvorac Grada
Sačuvana
Stranice: 1   Idi gore
  Štampaj  
 
Prebaci se na: