Novokomponovane krađe
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Stranice: 1   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Novokomponovane krađe  (Pročitano 9032 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Angelina
Administrator
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 6361« poslato: Novembar 03, 2010, 02:38:13 pm »

*

ČUVENI PESNICI KAO TEKSTOPISCI MUZIČKIH ZVEZDA


NOVOKOMPONOVANE KRAĐE

Lider "Bijelog dugmeta" Goran Bregović se preračunao misleći da naš narod ne čita stihove domaćih pesnika i da će njegove muzičke finte sa tuđim pesmama ostati neotkrivene i da autori neće da mu potražuju svoja ekskluzivna prava i tantijeme.

Svoj prelazak iz "Čačak" faze i šljaštećih suknjica sa resama ispod kojih sve kipi, preko s predumišljajem izloženih gaćica, u fazu prve dame jugoslovenske estrade Fahreta Jahić je obeležila nadahnutim stihovima pesnikinje Desanke Maksimović, (pre)obučena u Lepu Brenu i elegantnu dugu haljinu, zakopčana do grla, otpevala je "A, ja bih srce svoje poklanjala svima, toliko u meni još ljubavi ima".  Baš tako je štićenica legendarnog menadžera Rake Đokića osvojila sav prostor od Vardara pa do Triglava i šire preko Đerdapa i Stare planine. Naravno da nije (pre)ambiciozna Brčanka izmislila da uglazbi stihove, jer su i pre, kao i posle nje, isto to činili mnogi drugi pevači,  pevačice, muzičari, kompozitori, aranžeri, tekstopisci...Možda je najlepša sevdalinka "Emina", s kojom su se proslavili prvo Himzo Polovina kasnije i Ibrica Jusić, a koja je doživela bezbroj obrada i aranžmana, delo je najpoznatijeg srpskog pesnika iz Hercegovine Alekse Šantića. Ibrici Jusiću je malo bila i "Emina", pa je krajem sedamdesetih snimio album "Ne daj da vas zavedu" na koju je otpevao stihove eminentnih književnika: Bertolda Brehta, Desanke Maksimović, Enesa Kiševića, Mike Antića, Luke Paljetka...Nekako u isto vreme legendarni "Indeksi" su snimili album "Modra rijeka" na stihove Maka Dizdara. Taj album je prvi i poslednji koji je u celosti posvećen jednom domaćem pesniku. I sam pesnik, Arsen Dedić snimio je album "Pjevam pjesnike" sa muzikom na stihove Tina Ujevića, Miroslava Krleže, Ivana Gorana Kovačića i Matije Bećkovića.

Sarajevska pop-rok "škola" je izrabljivala stihove pesničkih velikana. Zdravko Čolić je otpevao stihove Branka Radičevića "Pjevam danju, pjevam noću", "Ao, nono bijela" i  Jovana Jovanovića Zmaja "Pjesmo moja". Istina, dobro su mu zamerili što je stihove prebacio u jekavicu, mada se mora priznati da bi neprirodno zvučalo da Čola peva "danju noni beloj". Jadranka Stojaković je otpevala pesmu Alekse Šantića "Što te nema", kao i pesmu Desanke Maksimović "Predosećanje". Pokušala je i Neda Ukraden da "ukrade" i otpeva Šantićeve stihove "Što te nema" i, naravno, sve je, uslovno rečeno,  ostalo samo na pokušaju, jer  ruku na srce, Jadranka Stojaković je to otpevala sa više stila i  emocija nego što je to uobičajeno na estradi. Jedan od najvećih bosanskohercegovačkih pesnika Izet Sarajlić našao se u pesmi Seida Memića Vajte, koji je snimio njegovu pesmu "Noćas samo za vas". A Sarajlićevi stihovi i to oni najpoznatiji "Rođeni dvadeset treće, streljani četrdeset treće" našli su se u pesmi grupe "Zabranjeno pušenje", a u pesmi pod radnim naslovom " Na straži pored Prizrena".

Posebno poglavlje pripada pesnicima koji su zbog obilja stihova od kojih su napravljeni muzički hitovi bili na meti estradnih (teksto)pisaca. Nekako najviše je prepisivan i prepevavan čuveni pesnik Duško Trifunović, koji je autor preko trista pesama koje su proslavile legendarnu sarajevsku grupu "Bijelo dugme", Zdravka Čolića, Kemala Montena, "Indekse", Gabi Novak, Željka Joksimovića. "Rame uz rame" po broju autorizovanih pesama sa njim je i legendarni autor "Mostarskih kiša" Mišo Marić.

Prema tome, ako vaša deca neće da čitaju poeziju, ne očajavajte, već im po muzičkim arhivama nađite albume sa navedenim stihovima i pesmama. Od grupe "Galija" pronađite album pod nazivom "Duga plovidba", gde su (u)komponovani stihovi Dobriše Cesarića "U suton". Njihov drugi album "Daleko je sunce" su citati preuzeti iz dela  Branka Ćopića, Ive Andrića, Alekse Šantića...U te svrhe, odličan je i "Galijin" album "13" na kojem su stihovi Branka Radičevića, Stevana Raičkovića. Možda će vam upravo na ovakav način uspeti da skinete decu sa turbo folka, a učenje poezije može da bude i lakši put do školske lektire.

Kao što radi sa muzikom, Goran Bregović, lider kultne grupe "Bijelo dugme", ne libi se da u svoje stihove uklopi frazu-dve iz stihova poznatih pesnika ili anonimnih poetskih početnika, pa to lepo potpiše svojim imenom i prezimenom i prezentuje narodu kao svoje delo. Zbog toga je Brega i popio tužbu od strane pesnika početnika, koji ga je predao sudu zbog krađe stihova "Sve će to mila moja prekriti snjegovi, ruzmarin i šaš", ali su i tužbu "prekrili" snjegovi i šaš. A, numeru "Porodi me kao srna na snjegu" iz pesme "Zaboravi ako možeš"  maznuo je od rumunskog pesnika Nikite Staneskua. U pesmi "Pljuni i zapjevaj" Brega je prepisao Branka Miljkovića, kao i  sitove "Ko ne sluša pjesmu, slušaće oluju". Stari maher je računao da naš narod slabo zna stihove domaćih pesnika i da mu tako niko ne može tražiti zaštitu autorskih prava, odnosno isplatu odgovarajućih tantijema.


Tekst: Staka Keranović | Magazin-Tabloid
Sačuvana
Stranice: 1   Idi gore
  Štampaj  
 
Prebaci se na: