Angelina
|
 |
« Odgovor #3 poslato: Februar 24, 2013, 09:04:41 pm » |
|
**
ROĐENI HUMORISTA MILE STANKOVIĆ
Oduvek su humoristi i satiričari bili, istovremeno, i stvaraoci za decu. Ono što im je svima zajedničko jeste — smeh. Pomenimo Mark Tvena, a od naših Ćopića, Radovića, Branu Crnčevića... Sve izvrsni humoristi i dečji pisci. Takav je i Mile Stanković. Mile je mnogo stariji od mene, kao što su to bili Drenovac, Tartalja i drugi, ali ja sam sa njima drugovao, jer sam voleo društvo starijih pisaca. U njihovom društvu sam se osećao važnijim, a i umeo sam dugo i strpljivo da ih slušam. Mnogo sam naučio od njih. Oni su mi bili predavači jezika i književnosti. Tokom tri decenije druženja sa Miletom Stankovićem, u Radio Beogradu i na svim letovanjima u Rovinju, bio sam "đak njegove škole o novinarstvu i jeziku". Bio je sjajan poznavalac našeg jezika, s prefinjenim sluhom za rime. U Rovinju na rivi, čitave sate crtajući, pričao je o rimovanju. Znao je, takođe, francuski jezik, poznavao njihovu literaturu, pa mi je govorio francusku poeziju i prevodio je. Napisao je zbirku humorističko-satirične poezije za odrasle Kočijaške balade. U Rovinjskom pozorištu imao je uspele književne susrete, recitujući i po sat i po vremena svoju poeziju. Kao Šapčanin, što će reći rođeni humorista i "čivijaš", Mile Stanković je imao svoj književni, humorističko-satirični časopis Vetrenjača, u kojoj smo i Dušica i ja objavljivali satirične priloge. Njegove pesme za decu prava su humoristička poezija: vesela, vedra, smešna, zabavna. ...U poodmakloj starosti, objavio je (1998) knjigu pesama za decu Krilati krokodil. Mile Stanković je čovek pun energije i večnog mladalačkog zanosa. To je umeo da prenese i na svoje kolege.
Dragan Lukić: "Moji savremenici"
|