Živorad Stepandić (1942—2001)
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
KNJIŽEVNOST « PROZA « Prozni pisci — biografsko-bibliografski podaci i prilozi « Živorad Stepandić (1942—2001)
Stranice: 1   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Živorad Stepandić (1942—2001)  (Pročitano 7122 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Angelina
Administrator
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 6361« poslato: Decembar 31, 2010, 12:51:05 pm »

**

ŽIVORAD STEPANDIĆ
(1942—2001)


Živorad Stepandić rođen je u Banovom Polju, u Mačvi. Osnovnu školu učio je u rodnom selu i Bogatiću. Voćarsko-vinogradarsku školu izučio je u Rekovcu, u brdovitom Levcu. Poljoprivredni fakultet završio je u Beogradu. Samo kratko vreme radio je u privredi, a zatim je bio srednjoškolski profesor, prvo u Šidu, a zatim u Šapcu. Veći deo radnog veka posvetio je profesionalnom novinarstvu.

Prvo književno delo, roman "Svadba bez Darinke" objavljeno je 1998. godine i veoma lepo primljeno od čitalačke publike.NAPOMENA IZDAVAČA

Najveći deo radnog veka Živorad Stepandić, diplomirani inženjer agroekonomije, bio je novinar i urednik u "Glasu podrinja" i Radio Šapcu. Književni prvenac, roman "Svadba bez Darinke" objavio je 1998. godine.

A tada je počela borba sa bolešću i trka sa vremenom. Posle duge i teške bolesti Živorad Stepandić preminuo je u septembru 2001. godine. Njegov roman "Na tuđoj zemlji" ostao je u rukopisu.

U želji da ovo delo ugleda svetlo dana, Udruženje novinara Šapca čiji je bio član i jedan od osnivača, uz pomoć saradnika i prijatelja ovog novinara i književnika, obezbedilo je neophodna sredstva za štampanje.

Javno informativno preduzeće "Glas Podrinja" pripremilo je za štampu rukopis romana svoga dugogodišnjeg urednika.

Kompletan tiraž, ustupljen je porodici Autora.


Udruženje novinara Šapca


Izdavač: Udruženje novinara Šapca i JIP "Glas Podrinja"
Za izdavača: Dragan Eraković

Urednik: Mile Vasić

[postavljeno 10.04.2007]
Sačuvana
Angelina
Administrator
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 6361« Odgovor #1 poslato: Jul 18, 2011, 02:00:52 pm »

**

ŽIVORAD STEPANDIĆ


SVADBA BEZ DARINKE

Roman "Svadba bez Darinke" je zasnovan na istinitom događaju tridesetih godina ovog veka. Glavni junaci su lepa devojka Darinka Lazić iz Metkovića i bogati i veoma ugledni momak Marko Dostanić iz Noćaja. Ovo je priča o dvoje mladih koji su svoju mladost i kratki život potrošili u nastojanju da budu zajedno, a u tome nikada nisu uspeli. I sa lica zemlje su nestali jedno drugom u mislima.
Roman "Svadba bez Darinke" obiluje narodnim folklorom: običajima, prelima, pevanjem, svadbama, udvaranjima, ogovaranjima, provodadžilukom... U raznim prilikama opisano je ili samo pomenuto oko osamdeset likova. Ova ljubavna priča, najčešće melodramskog karaktera, predstavlja jednu vrstu svedočanstva o Mačvi, njenim ljudima i ćudima s početka dvadesetog veka.

Ž. StepandićNA TUĐOJ ZEMLJI

Roman "Na tuđoj zemlji" prati dve porodice. Jedna je konfiskovana, druga je učestvovala u egzekucijama. Iz ove dve porodice, srele su se, u trećem kolenu, dvoje mladih i zavoleli.
Stari nesporazumi, grehovi, kletve, predrasude i rodbinsko rivalstvo, prvo su unizili zanosnu mladalačku ljubav, a zatim dolazi i tragičan kraj.
Roman "Na tuđoj zemlji" opomena je i poruka novim narastajima, da nikada ne ponove grešku svojih predaka.

Ž. Stepandić
Sačuvana
Stranice: 1   Idi gore
  Štampaj  
 
Prebaci se na: