Mile Kordić (1944—2003)
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Stranice: 1   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Mile Kordić (1944—2003)  (Pročitano 19655 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Angelina
Administrator
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 6361« poslato: Decembar 31, 2010, 12:53:01 pm »

**

M I L E  K O R D I Ć
(Rasovo, 14.05.1944 — Beograd, 09.11.2003)

Mile Kordić rođen je 1944. godine u Rasovu kod Bijelog Polja. Godine 1964. počeo se baviti novinarstvom u beogradskom "Studentu". Od 1965. bio je novinar "Politike ekspres". Nakon dve decenije rada kao novinar, napisao je prvu knjigu "Komitski pokret u Crnoj Gori". Već sledeće godine, 1985. objavio je drugu knjigu "Crnogorsku bunu". Godine 1988. u izdanju "Stručne knjige" izašla je i treća njegova knjiga "Oj Kosovo".

Nakon prve tri Kordićeve knjige koje su publicističkog karaktera, pojavila se i četvrta, "Đeneral", istorijski roman. Nakon toga, slede romani: "Raskol", "Zlosut", "Jelena '93", "Presuda voždu", "Zakletva", "Dušan silni" ("Ni car ni kralj"), "Predsednik", "Jelena 2001.", "Manita zemlja Srbija"...

Mile Kordić je romanom "Jelena '93". (1994. god.) zauzeo visoko mesto u srpskoj savremenoj književnosti. "Jelena" je bila jedna od najčitanijih knjiga u Srbiji celu deceniju. Roman govori o sudbini Jelene i njenog naroda i dramatičnim događajima iz vremena raspada bivše Jugoslavije, o borbi dobra i zla, o neslozi i prokletstvu koje nas prate još od pre Kosova. "Za proteklih osam godina roman 'Jelena '93' štampan je u više desetina hiljada primeraka, kod sedam izdavača."

Daleko manje je poznat istorijski roman Mileta Kordića "Đeneral", njegov prvenac, iz 1988. godine. Zašto je ova knjiga godinama ostala nepoznata široj javnosti? Da li je izdavač zatajio nedovoljno reklamirajući autora u medijima ili je pak politika imala odlučujuću reč u književnim zbivanjima krajem 80-tih?...

Istorijski, roman "Đeneral" je tužna i tragična priča o našim večitim deobama, u ratu i u miru; priča o Srbijancima i Srbima, jednom narodu a trima verama; priča o narodu kojem je "lakše izdati nego prekrstiti se" a Paša Sokolović nam je tipičan primer koliko smo, "služeći drugom, uspevali visoko da doguramo i još bolji dokaz kako smo nesposobni da razlikujemo izdaju od junaštva, sebičnost od požrtvovanja, sluganstvo od ponosa."!

Kordićev način pisanja je jednostavan, razumljiv, svež, objektivan i osobit. Za roman se ne može reci da je dinamičan, čak naprotiv. Istorijski događaji koji slede poznati su kao i sam završetak priče ali svaka stranica ove knjige navodi nas na razmišljanje kako o sebi tako i o drugima. Ovaj roman ne daju nadu i veru da će jednom biti bolje. I nije bilo bolje, niti je bolje... "Uvijek se na početak vraćamo, a nikada se pameti dozvati ne možemo."

Ništa manje vredne pažnje su i ostale knjige Mileta Kordića:

U "Zlosutu" autor je jedan od prvih koji iznosi na javnost zverstva Šiptara počinjena nad srpskim narodom, o šiptarskoj zaveri na Kosovu i Metohiji; previđanjima koji su se kasnije pokazali ostvarenim.

"Raskol" je istoriografski spis i roman o tragičnim zbivanjima u Crnoj Gori).

Citat iz romana "Manita zemlja Srbija"

"...Kao i svaki rat i ovaj je grdne tragove ostavio. I vidljive i nevidljive. O one vidljive saplićemo se na svakom koraku, a oni nevidljivi tragovi su duboko u ljudima. Mostove i fabrike popravljamo brzo. Neophodni putevi postaju prohodni, razorene fabrike ponovo počinju da rade, ali će izgleda mnogo vremena trebati da tragovi rata iz ljudskih duša nestanu. Ishodom rata, čini mi se, niko nije zadovoljan. Oni koji su smatrali da pred silom svetskom treba pognuti glavu nezadovljni su što se ratovalo i ginulo. A oni koji su smatrali da ne treba pokleknuti nezadovoljni su što se na kraju pokleklo. Mogli smo se, vele, još braniti. Teško mi obični ljudi možemo znati da li smo mogli i čime. Znaće se jednog dana kad mnoge tajne na površinu izađu..."

"Predsednik", "Zakletva", "Presuda Voždu", "Manita zemlja Srbija" su zadnje Kordićeve knjige. Priče ništa manje tužne i tragične od ostalih...

~ ~ ~

O romanima Mileta Kordića najviše su govorili i govore čitaoci. O autoru, Kordiću skoro niko. Samo na jednom sajtu moglo se naći par oskudnih bibliografskih podaka. Na jednom forumu pažnju mi je privukla sledeća rečenica:

"...Ali, sve u svemu, odličan pisac...šteta što ga je smrt omela u tome da nas obraduje sa još nekim delom, ali čula sam da će njegov sin objaviti drugi deo 'Manite zemlje Srbije'...e, sad, koliko je to tačno...".

Smrt omela... Čudno da se nigde ni njegova smrt ne pominje s obzirom da je bio ne samo pisac više bestseler-a već i dugogodišnji novinar i jedno vreme glavni i odgovorni urednik  "Politike ekspres". Pomislila sam da je informacija o njegovoj smrti netačna. Okrenula sam par telefonskih brojeva. Sve što sam uspela saznati je: "Kažu da Mile Kordić više nije živ" i "Umro je posle duge bolesti."

Kada je Mile Kordić umro? Zašto o njemu niko ne piše? Ko je (bio) Mile Kordić?


Angelina
Sačuvana
Angelina
Administrator
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 6361« Odgovor #1 poslato: April 10, 2013, 02:02:35 am »

**

MILE KORDIĆromani           


ĐENERAL

"Roman o sukobima i ujedinjenju Crne Gore i Srbije. 'Đeneral" je pisan na osnovu kazivanja Radula Božovog Čogovića iz Lipova kod Kolašina i životne sudbine brigadira (đenerala) Radomira Lukina Vešovića iz Bukove Poljane kod Kolašina. Korišćeni su zapisi i već objavljena literatura.
Neka imena najbližih srodnika, glavnih junaka, su imena stvarnih ličnosti.
Radomir Vešović je umro pre drugoga svetskog rata u Slavonskom Brodu, a Radule Čogurić 1988. godine u Ljigu."


RASKOL

"Istoriografski spis i roman, rađen savesno i temeljno, a obuhvata zbivanja na tlu Crne Gore u godinama poslednjeg bratoubilačkog rata."


ZLOSUT

"Roman koji je predvideo sadašnjost.
Kada se pre 20 godina pojavio roman 'Zloslut' izazvao je pravu buru. Štampan je u deset izdanja u velikom tiražu.
Prvi put javno je obelodanjena šiptarska zavera na Kosovu i Metohiji od pre polovine veka. Takođe, 'Zloslut' je prva knjiga u kojoj su objavljena prava imana golootočkih mučenika i njihovih mučitelja.
Sada se pojavljuje novo, dopunjeno izdanje iz dva razloga.
Prvi je što ga je vreme potvrdilo — sve što je u romanu predviđeno ostvarilo se na razmaku između dva milenijuma. Šiptarska zavera je uspela — oteli su Kosovo, a 'Zloslut' razjašnjava kako se to dogodilo, razotkriva korene.
Uz to pisac je želeo da do kraja proprati životnu sudbinu glavnog junaka Nova Vukosavovića."


JELENA '93

"Proteklih godina kultni roman Jelena '93-će štampan je u više desetina hiljada primeraka.
Godinama je hit izdanje i jedna od najčitanijih knjiga u srpskom narodu u protekloj deceniji.
Zbog objektivnosti u prikazivanju ratnih događaja iz vremena raspada SFR Jugoslavije uvršćena je u zvaničnu dokumentaciju organizacije Ujedinjenih nacija.
Roman Jelena '93. prati sudbinu glavne junakinje i njenog naroda kroz dramatične događaje u Bosni i Hercegovini. Paralelno sa njenom sudbinom, autor prati i sudbinu američkog novinara u Bosni. Medijski rat, vođen iz Vašingtona i drugih centara vlasti, bio je podjednako prljav."


PRESUDA VOŽDU

"Roman 'Presuda Voždu' baca novo svetlo na jedan od najtragičnijih događaja u srpskoj istoriji — ubistvo Vožda Karađorđa. Prema zapisima člana Srpskog učenog društva Jovana Gavrilovića iz 1877-e godine Miloš Obrenović nije sam naredio da se ubije Karađorđe, već su o tome kod Marašli Ali — paše u Beogradu odlučili sve srpski knezovi uz Miloša i protu Mateju Nenadovića.
Roman je utemeljen na istorijskim činjenicama, a autor je koristio većinu dostupnih istorijskih izvora i najnovije studije naših poznatih istoričara."


ZAKLETVA

"Roman 'Zakletva' je potresna, veličanstvena i istinita priča o plemenu Kuči koje se vekovima borilo i odupiralo turskoj sili... Te 1774. godine 15.000 do zuba naoružanih turskih vojnika sakupljenih sa svih strana krenulo je na 150 pušaka Drekalovića, kojima nisu smeli u pomoć priteći ni njihovi bratstvenici...
Mile KOrdić vraća iz zaborava istorijski događaj sa istinitim ličnostima čiji su nadljudski napori, junaštvo, čojstvo i viteštvo za pamćenje. Oni su svetli primer sadašnjim i budućim generacijama..."


DUŠAN SILNI

"Romanizovana biografija o Dušanu Silnom, sinu Stefana Nemanje.
Kako je Dušan Silni postao Dušan Pravedni? Posle šest i po vekova, treba li se ponovo vratiti na Dušanov zakonik?"


PREDSEDNIK

"Roman 'Predsednik' je priča o hapšenju i isporučivanju Slobodana Milopevića bivšeg predsednika Savezne republike Jugoslavije.
Šta se događalo u Užičkoj u toku dve dramatične večeri?
Ko je spremao atentat na Miloševića?
Neuspeli atentati na Karlu Del Ponte i Havijera Solanu.
Predsednik SRJ Vojislav Koštunica, Predsednik Republike Srbije Milan Milutinović i Predsednik vlade Srbije Zoran Đinđić potpisali garanciju da Milošević neće biti isporučen u Hag.
Roman je pisan na osnovu kazivanja nekolicine visokih funkcionera i oficira Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, i drugih pripadnika civilnih i vojnih bezbednosnih državnih službi."


JELENA 2001.

"Roman 'Jelena 2001.' prati dalju sudbinu glavne junakinje i njenog naroda kroz dramatične događaje na Kosovu i Metohiji, bombardovanje NATO u 1999. godini i zbivanja u 2000-oj i 2001-oj godini!
U suštini roman 'Jelena 2001.' govori o borbi dobra i zla od praistorijskih vremena do današnjih dana.
Roman Jelena 2001-ve nastavak je kultne knjige Jelena 93! Godinama je mega hit izdanje i jedna od najčitanijih knjiga u srpskom narodu u protekloj deceniji."


MANITA ZEMLJA SRBIJA I deo

Zadnja knjiga Mileta Kordića, o svemu što nam se proteklih godina dešavalo, brzo je postala bestseler!
Sačuvana
Stranice: 1   Idi gore
  Štampaj  
 
Prebaci se na: