Konstantin Mihailović (oko 1435 — posle 1500)
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
KNJIŽEVNOST « SRPSKA SREDNJOVEKOVNA KNJIŽEVNOST « Tvorci i dela srpske srednjovekovne književnosti  « Konstantin Mihailović (oko 1435 — posle 1500)
Stranice: 1   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Konstantin Mihailović (oko 1435 — posle 1500)  (Pročitano 11699 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Angelina
Administrator
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 6361« poslato: Mart 13, 2013, 08:06:27 pm »

**


KONSTANTIN MIHAILOVIĆ
(Ostrovica kod Novog Brda, oko 1435 — Poljska, posle 1500)

Konstantin Mihailović, pisac, vojnik


Pisac je dela Janičarove uspomene ili Turska hronika, jednog od najznačajnijih istorijskih izvora za srpsku istoriju poznog srednjeg veka. Podaci o njegovom životu nalaze se isključivo u njegovom delu. Iako postoje pretpostavke da je bio poreklom Grk, najverovatnije je poticao iz siromašne srpske porodice. Obrazovanje koje mu je omogućilo da napiše delo stekao je znatno kasnije. Kao mladić, vičan rudarskoj tehnici potkopavanja tla, učestvovao je u okviru srpskih vazalnih trupa u osmanskoj opsadi Carigrada 1453. Kada je Mehmed II Osvajač 1455. opseo i zauzeo srpski grad Novo Brdo na Kosovu, nalazio se sa svojom braćom među njegovim žiteljima. Po zarobljavanju odveden je u Anadoliju gde se obučavao za janičara. U turskoj vojnoj službi učestvovao je u neuspešnoj opsadi Beograda (1456) i u osvajanju Moreje (Peloponez). Kao janičar učestvovao je u osvajanju Trapezunta (danas Trabzon) u Maloj Aziji (1461). U osmanskoj vojsci ratovao je i na istočnim granicama države sve do Eufrata, a istakao se i u pohodu na vlaškog vojvodu Vlada Drakulu. Učestvovao je i u osvajanju Bosne 1463, gde je po zauzimanju države ostao u gradu Zvečaju na Vrbasu kao zapovednik turske postaje. Prilikom pohoda ugarskog kralja Matije Korvina na Bosnu u jesen iste godine dopao je ugarskog zarobljeništva i odveden u Budim. Deo njegovog života koji je usledio ne može se pouzdano rekonstruisati. Pretpostavlja se da je u Ugarskoj po oslobađanju bio u vezi sa srpskom vlasteoskom porodicom Jakšić. Po napuštanju Ugarske boravio je u Češkoj i učestvovao u diplomatskoj misiji za stvaranje šireg hrišćanskog saveza protiv Turaka. U vreme ugarskog napada na Češku 1468. sklonio se u Poljsku i tamo ostao do kraja života. Janičarove uspomene napisao je krajem XV v. na poljskom jeziku. Namenio ga je poljskom kralju Janu Olbrehtu i njegovom bratu, ugarskom i češkom kralju Vladislavu, kao neku vrstu vojnog i političkog uputstva za borbu protiv Turaka.
 
IZVOR: Konstantin Mihailović iz Ostrovice, Janičarove uspomene ili Turska hronika, SSAN, 1959, br. 107.
LITERATURA: Konstantin Jireček, Istorija Srba, II, Beograd 1952, 376; Konstantin Mihailović, Janičarove uspomene ili turska hronika, Beograd 1986; Đorđe Živanović, Život i delo Konstantina Mihailovića iz Ostrovice, Beograd 2006.

 
M. Šuica
Odabrane biografije (tom V) | Matica Srpska
Sačuvana
Stranice: 1   Idi gore
  Štampaj  
 
Prebaci se na: