Angelina
|
 |
« poslato: Januar 21, 2011, 11:23:01 pm » |
|
* IVAN GLIŠIĆ(1942)Rođen je 1942. u Pirotu. Deset godina kasnije, s roditeljima i bratom dolazi u Šabac, u očev zavičaj. Početkom šezdesetih uplivao je u rock and roll vode, s grupom tadašnjih mladih šabačkih buntovnika.— Objavio je 30-ak knjiga, mnogo fanzina, aktivno učestvovao u nekoliko bendova, pomagao mnogima. Naravno, za njega kao "otpadnika" od tada su zatvorena sva vrata medija, ali Glišič ne posustaje. Samostalno izdaje knjige koje postaju kultno štivo...— Ivan Glišić napisao je tekst za izvanrednu 'Žubor voda, žuborila' (čiji je homoerotizam ostao, avaj, neprepoznat), koju je najpre otpevala Mira Vasiljević sa grupom "Đerdan", a potom i Cakana (i na ploči je pogrešno, a ta greška se često ponavlja, potpisala sa 'izvorna narodna'...— — Ja, u stvari, nikada i nisam bio tekstopisac. Uvek sam pisao poeziju. Sedamdesetih se zabavna muzika pravila na tekstove poezije. Sa stihovima sam dolazio u Jugoton, oni su odabirali tekstove na koje će uraditi melodiju. A vidite kako sad nastaju hitovi. Jedna strofa, pola refrena, istovetnog i to se ponavlja u nedogled. To nije ni pop, to nije ni rok, to nije ni narodna muzika. To je muzika za sačuvaj bože.- Žubor voda, žuborila (muzika: R. Graić)
Izvođači: "Đerdan" (vokal Dragica Nestorović Popović), Dragica Radosavljević Cakana, Jelena Tomašević
Fotografija: ivanglisic.blogspot
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Angelina
|
 |
« Odgovor #1 poslato: Januar 21, 2011, 11:23:31 pm » |
|
* Stihovi — Ivan Glišić ŽUBOR VODA ŽUBORILA
Žubor voda žuborila džanum bre, džanum bre žuborom je nadvisila of lele, of lele. Dertli pesmu dva slavuja, dva slavuja, dva bulbula, dva bulbula, dva zumbula.
Stani vodo ne žubori, džanum bre, džanum bre, pusti pesmu nek se ori, of lele, of lele. Bez nje nema mladovanja, mladovanja, milovanja, milovanja, radovanja.
Žuti mesec zahodio, džanum bre, džanum bre, sa sobom odvodio, of lele, of lele, mladog momka tankoviju, tankoviju, ubaviju, ubavliju, šećerliju.
Stan meseče, ne zahodi, džanum bre, džanum bre, mladog momka ne odvodi, of lele, of lele, Bez njeg nema mladovanja, mladovanja, milovanja, milovanja, radovanja, džanum bre, of lele...Pesma se redovno navodi kao narodna. Jedan od primera je i knjižica pod nazivom "Starosrpske pesme Kosova i Metohije" (Uredjivački odbor: Blagoje Košanin, Ratko Popović, Slavko Stefanović / izdavač: Kulturno prosvetna zajednica K i M Pesmu je najpre snimila Mira Vasiljević sa grupom "Đerdan", a kasnije Dragica Radosavljević Cakana.YouTube: Jelena Tomašević — Žubor voda žuborilaYouTube: Irina Arsenijević — Žubor voda žuborila
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Angelina
|
 |
« Odgovor #2 poslato: April 28, 2017, 10:57:27 pm » |
|
** Stihovi — Ivan Glišić ULICE JORGOVANA
Plavi veo zlatna žica nežan vetar mnogo ptica raspukla se svaka grana
nad ulicom jorgovana
odsjaj jutra rosa blista cvet do cveta list do lista pčela sanja beli venac
dubok kao gorski zdenac
jedna klupa tiha luka moje usne tvoja ruka opet bukti ona vatra zgasla
zgasla davno ispod hrasta
gori zemlja gori kamen sunce ugljen nebo plamen to u senci lome krila
zaljubljena dva leptira.YouTube: Darko Domijan — Ulica jorgovana
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Angelina
|
 |
« Odgovor #3 poslato: April 28, 2017, 10:59:02 pm » |
|
** Stihovi — Ivan Glišić JEL ISTINA ONO ŠTO GOVORE O TEBI
jel istina ono što govore o tebi da svoju ljubav nikom dala ne bi, da u tvom srcu nema nade za pogled, pesme il serenade? Da čak i leti, kad padne tama kraj prozora sediš uvek sama i da se čudiš što muškarac i žena mogu da budu jedna sena.
Znam što ti srce hladno bije. Nikad mu niko prišao nije. Možeš se tako godinama kriti al nešto čudno s tobom će se zbiti, kad jedne noći, dok trava sarnja rosu, nečija ruka potraži tvoju kosu, i draga moja, na usni ti čitam šta ćeš tad reći kad te pitam: jel istina ono što govore o tebi da svoju ljubav nikom dala ne bi?...YouTube: Darko Domijan — Jel istina, ono što govore o tebi
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|