Pevani pesnici — Jovan Sterija Popović
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
KNJIŽEVNOST « KOMPOZICIJE NA STIHOVE SRPSKIH PESNIKA « Pevani pesnici « Pevani pesnici — Jovan Sterija Popović
Stranice: 1   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Pevani pesnici — Jovan Sterija Popović  (Pročitano 6720 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Angelina
Administrator
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 6361« poslato: Januar 22, 2011, 01:39:35 am »

*
JOVAN STERIJA POPOVIĆ
(1806—1856)

"Jovan Sterija Popović (ili Jovan Popović Sterijin) je rođen u Vršcu 1806, u trgovačkoj porodici. Osnovnu i srednju školu učio je u Vršcu, Temišvaru i Pešti, a prava u Kežmaroku.
Smatra se osnivačem srpske drame. Prvi je i jedan od najboljih srpskih komediografa. On je uglavnom dramski pisac, prvi srpski književnik koji je u ovom književnom rodu stvorio nešto bolje i trajnije.
Popović je svoju književnu delatnost započeo slabim stihovima, ispevanim u slavu grčkih narodnih junaka. Njegov otac je bio Grk (po nekima Cincar), i on se u mladosti zagrevao za grčke ustanike. To su bili nevešti đački pokušaji. Kao mladić, on pada pod uticaj Milovana Vidakovića, i po ugledu na njega piše romane 'Boj na Kosovu' ili 'Milan Toplica' i 'Zoraida'.
Trezven i racionalan duh, on nije bio pesnik visokih duhovnih zamaha i bogate mašte, zato njegove drame, iako književnije i pismenije od svih sličnih pokušaja do njega, ipak nemaju prave umetničke vrednosti... U komediji, on je nadmašio sve ono što je u srpskoj književnoeti stvoreno pre njega, i do danas ostao najbolji srpski komediograf.
Od 1848. živi u Vršcu, usamljen i razočaran. Tu je i umro 1856. godine."  • Ustaj, ustaj, Srbine (muzika: Kornelije Stanković, Nikola Đurković)
    Izvođači:
Sačuvana
Angelina
Administrator
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 6361« Odgovor #1 poslato: Januar 22, 2011, 01:39:59 am »

*

Stihovi — Jovan Sterija Popović


USTAJ, USTAJ, SRBINE *

Ustaj, ustaj Srbine
ustaj na oružje
dan te čeka, noć već bega
ustaj, ne oklevaj
na noge, Srbi, braćo,
sloboda zove.

Koji ne zna kad treba
za rod svoj umreti
nije Srbin već je izrod
tog će zemlja kleti
na noge, Srbi braćo."... Poznati horski 'hit'... (19. vek) bila je Sterijina pesma 'Ustaj, ustaj, Srbine', a na te stihove muziku je komponovao Nikola Djurković. U memoarima Laze Kostića može se videti da je ova pesma pevana posebno među Srbima u Vojvodini tokom revolucije 1848. godine, ali nije sigurno da je za tu pesmu muzički tekst uopšte sačuvan.
Iako nevelika, srpska umetnička muzika još nema sasvim kompletiranu elektronsku bazu podataka. Da ta baza postoji, lako bi bilo utvrditi da li je i koliko autora komponovalo na stihove Jovana Sterije Popovića ili koristilo Steriju kao scenaristu ili libretistu svojih muzičkih zamisli."
Ivana Stefanović
Sačuvana
Stranice: 1   Idi gore
  Štampaj  
 
Prebaci se na: