LJ — Riznica mudrosti
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
KNJIŽEVNOST « IZ SRPSKE KNJIŽEVNOSTI « Riznica mudrosti « LJ — Riznica mudrosti
Stranice: 1   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: LJ — Riznica mudrosti  (Pročitano 2760 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Angelina
Administrator
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 6361« poslato: Januar 26, 2011, 12:31:04 am »

**

LJUBOMIR MICIĆ (1895―1971)

"'Hrvatska kultura' je vanbračno dete neprirodnog braka dresiranog majmuna i papagaja, čije je pravo ime i adresa — Preuzvišena Milostiva Gospođa Politura Imitacija de Kultura, Zagreb. 'Hrvatska kultura' je švindl i veštačko nasledstvo onih, koji još i danas čuvaju nedeljivost krune Sv. Stjepana. 'Hrvatska kultura' je ljupina ili mućak — svejedno — kako hoćete!"
"Zenit" broj 24. meseca aprila 1923.

"Od pospanosti jednog naroda do njegovog poraza nije dalek put".

~

LJUBIVOJE RŠUMOVIĆ

"Nikad nam nije bilo gore i nikad nam neće biti bolje".

"Zadatak je pisaca da obogaćuju jezik, ali u duhu srpskog jezika, a ne oksimoronima, bekstejdžima, mejnstrimovima i drugim budalaštinama. I ja znam nekoliko stranih jezika, ali ne koketiram sa tim znanjima okolo. I ne zaluđujem siroti srpski narod, naročito onaj dečji narod kome se uglavnom obraćam."

"Piscima se može podići spomenik na Kalemegdanu, ali mu se ne sme rušiti i zapuštati spomenik koji svaka nova generacija mora da nosi u svojoj emotivnoj torbi, na putu kroz život. Veliki pisci treba da žive u učionicama i čitaonicama, u deklamovanju i pamćenju, u stalnom razgovoru sa čitaocima. Njegošu i Ćopiću više nije potrebna slava, nama jeste. Ako njih izbacimo iz lektire, su čim ćemo izać pred Miloša? Šta da očekujemo mi koji se još koprcamo u balkanskoj varijanti posmodernizma, koju nam je doneo crni oblak novog svetskog poretka"?
Sačuvana
Stranice: 1   Idi gore
  Štampaj  
 
Prebaci se na: