Pevani pesnici — Matija Ban
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
KNJIŽEVNOST « KOMPOZICIJE NA STIHOVE SRPSKIH PESNIKA « Pevani pesnici « Pevani pesnici — Matija Ban
Stranice: 1   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Pevani pesnici — Matija Ban  (Pročitano 3827 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Angelina
Administrator
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 6361« poslato: Novembar 12, 2017, 05:18:52 am »

*

MATIJA BAN
(1818—1903)


Matija Ban — pesnik, dramski pisac, publicista, političar (Petrovo selo kod Dubrovnika, 16.12.1818 — Beograd, 14.03.1903). Sin je siromašnog dubrovačkog berberina poreklom iz Bosne i majke Konavaoke. Školovao se u Dubrovniku. Kraći period rane mladosti proveo je u franjevačkom redu. [B. Kv.]
Godine 1850. počeo je predavati francuski jezik u beogradskom Liceju. Predavanju jezika on doda i predavanje istorije književnosti, držeći javne besede, prve takve vrste u Srbiji. [Anfra Gavrilović]
1853. i 1861. izišle su u Beogradu dve sveske njegovih Različnih psama. U njima se vidi čisto racionalno shvatanje književnosti. Celom svom radu Ban postavlja za zadatak: "razvoj svijesti i moralnosti našega naroda, kao i njegov ugled pred svijetom". Bez talenta, bez ikakve pesničke mašte, u osnovu svoga bića hladan i vazda učiteljski moralist, on je neumorno pisao slabe stihove, konvencionalne i ukočene.
Matija Ban, Dubrovčanin, srpski političar, tajni diplomata i pesnik, po njemu je beogradsko Banovo brdo dobilo ime. [Rajko Todić]


  • Mlada Jelka ljubi Janka (muzika: Davorin Jenko, Isidor Bajić, Stanojlo Rajačić)
    Izvođači: Danica Obrenić, Ksenija Cicvarić, Staniša Stošić, Sonja Perišić, Biljana Petković, Branka Šćepanović
Sačuvana
Angelina
Administrator
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 6361« Odgovor #1 poslato: Novembar 12, 2017, 07:27:43 am »

*

MLADA JELKA LJUBI JANKA

Mlada Jelka ljubi Janka
kao život svoj.
A što tajno ti ne dođeš meni,
Janko moj?
 
Ja bih doš'o bolna Jelko,
ali ne smijem,
svud je straža naokolo,
pazi na mene.
 
Dođi Janko, dođi dušo,
dođi k' meni ti,
Jer ja bez tebe živjet' neću,
moram umrijeti
 
Stražu oca nemilosno
prevariću ja,
niko nas neće probuditi
iz duboka sna.

Pesma je nastala po istinitom događaju koji se odigrao krajem IX veka, o zabranjenoj i nesrećnoj ljubavi Jelke Žarković i Janka Kojića.

* * *

MLADA JELKA
  
Svoju solo — pesmu Mlada Jelka na Banove stihove Jenko je nazvao romansom, imenom kojim su se označavale solo — pesme u ruskoj muzičkoj literaturi od početka XIX veka, a to podrazumeva, prema enciklopedijskom određenju, "umetnički složeniju, solističku vokalnu kompoziciju s pratnjom".

Uvod od dva takta nagoveštava materijal početnog odseka pesme i zaokružen je kadencom u g-mollu. Romansa je oblikovana kao složena trodelna pesma (A B A1). Prvo odsek, koji se varirao ponavlja, zasnovan je na izmenjivanju dva kontrastna materijala (a b a1 b), dok centralni deo kompozicije sadrži dva tematska srodna pododseka (c c1). Na nivou celine se javnja kontrast u tempu i taktu (12/8 — 4/4) između odseka.

Dakle, u okviru početnog odseka pesme pratimo pojavu kraće muzičke misli, u g-mollu, praćenu akordima u klavirskom partu, u ritmu s jedne strane, (a a1), a, s druge strane mali period raspevaniju melodiju prožetu skokovima, šireg opsega, u d-mollu, nad razločenim akordima u deonici klavira (b).

Drugi deo romanse (Moderato-Andante sostenuto) je dramatičniji, odlikuje se insistiranjem na punktiranom ritmu, ponavljanju tonova, dinamičkim kontrastima, povremenim tremolom u nižem registru klavira u tridesetdvojkama. Tonalni plan ovog odseka takođe obuhvata g-moll i d-moll, a jedinstvo ove obimnije kompozicije je dostignuto i tematskom povezanošću pododseka b i c1 (uporedi taktove 15 — 19, sa 53 — 56).

Cini se da je muzičko osmišljavanje kompozicije samo donekle u sadejstvu sa poetskim tekstom. Naime u prvom odseku pesme pratimo Jelkinu čežnju za Jankom, kojeg poziva da joj tajno dođe, jer nju strogo čuva očeva straža. Janko joj odgovara da će doći, uprkos svim preprekama. Njegove reči:

Da i oluj more diže
iz ponora dna,
ti me, Jelka, čekaj istom
doć ću ti ja.

kao i sledeće stihove koji govore da ga je Jelka čekala čitave noći, a on nije došao, čine pomenuti dramatični centralni odsek pesme. Tematska povezanost materijala iz prvog i drugog odseka opravdane je činjenicom da je u oba pododseka reč o Jankovom govoru devojci. Međutim, tragičan završetak teksta — Janko je održao reč i ipak došao u zoru:

Al na prs'ma nož
sred grdne rane zab'jen mu

kao da nije adekvatno rešen. Umesto očekivane gradacije u dramaturškom toku, usled sleda dramatičnih događaja, kompozitor se vraća na početni odsek kojim se delo zaokružuje. [Izvor: Muzička škola 'Davorin Jenko']

YouTube: Mlada Jelka ljubi Janka
YouTube: Ksenija Cicvarić — Mlada Jelka ljubi Janka
YouTube: Staniša Stošić — Mlada Jelka ljubi Janka
YouTube: Sonja Perišić — Mlada Jelka ljubi Janka
Sačuvana
Stranice: 1   Idi gore
  Štampaj  
 
Prebaci se na: