Pevani pesnici — Drago Kuđić
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
KNJIŽEVNOST « KOMPOZICIJE NA STIHOVE SRPSKIH PESNIKA « Pevani pesnici « Pevani pesnici — Drago Kuđić
Stranice: 1   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Pevani pesnici — Drago Kuđić  (Pročitano 8925 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Angelina
Administrator
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 6361« poslato: Februar 20, 2011, 05:41:47 pm »

*
DRAGO KUĐIĆ
(1931—2003)

"Drago Kuđić (1931—2003), pjesnik istančanog nerva i veliki majstor muzikalnog i metaforičkog stiha, prožetog blagom sjetom. Život je volio duboko i zato su mu sve pjesme proživljene, iskrene i diskretno refleksivne.
Rođen je 1931. godine u semberskom selu Popovi. U Bijeljini je završio nižu gimnaziju, a tehničko-industrijsku školu u Sarajevu. Bio je radnik i službenik, a od 1955. godine bavi se novinarstvom.
Neki pjesnici, kao i vino, s proticanjem vremena sve više dobijaju na značaju i vrijednosti. Pjesnik Drago Kuđić, nesumnjivo, spada u tu vrstu. On je jedinstvena i neobična pjesnička figura, koja se ikada pojavila na kulturnom prostoru Semberije. Od početka, pa do kraja svog burnog života bio je i ostao — Drago Kuđić, semberski slavuj u drinskim adama, originalna ljudska figura — razbarušene bujne kose, sa plavim očima koje su titrale i poigravale kao u ritmu muzike. Nemiran i boemski nonšalantan, ostao je takav do kraja života, koji se s njim okrutno šalio i bezdušno ga šamarao.
...Od svih želja i planova jedina konstanta bilo mu je — pisanje i samo pisanje poezije i proze. Ali, šta vrijedi kad je ovaj semberski Jesenjin svoje pjesničke treptaje neprestano utapao u kafanskom dimu i alkoholu. Šta bilo — da bilo, ali piti je morao, na svoj ili tuđi račun, a poslije toga je dobijao snagu i pisao neumorno i dugo. Za njega bi se moglo reći da nije bio čovjek, nego — lira."  • Majevički nokturno (muzika: Goran Bregović — aranžman: R. Rihtman)
    Sve će to, mila moja, prekriti ruzmarin, snjegovi i šaš
    Izvođači: Bijelo dugme (vokal Željko Bebek), Seid Memić Vajta

Drago Kuđić — Život, rad i pesništvo
Sačuvana
Angelina
Administrator
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 6361« Odgovor #1 poslato: Februar 20, 2011, 05:42:05 pm »

*
Stihovi — Drago Kuđić


SVE ĆE TO MILA MOJA

I ljubav
I rat
Sve ćemo mi to mila moja
Preboleti
I opet se voleti
I sve ćemo
O mila moja
Zaboraviti
I ostariti
Mila moja
Ja i ti.


MAJEVIČKI NOKTURNO

Sve će to mila moja
Prekriti snegovi beli
I tebe i mene
I život nam celi

I sve će biti kao nekad
I pesma i ja i ti
I kao da nije ni bilo
Sve ćemo zaboraviti

Samo će mila moja
Nebeski čista lica
Gledati nas sa visina
Naša snežno bela Majevica

I sve će o mila moja
Biti opet tako lepo
Daćemo se životu oboje
Kao deca slepo slepo


Godine 1980. Seid Memić Vajta snimo je album za Diskoton pod nazivom "Vajta 2". Zadnja numera sa albuma je "Majevički nokturno", pesnika Drage Kuđića (muzika: Ivan Dropulić — arr. Mirko Krstičević). Godinu dana pre Vajtinog albuma, tačnije 21.05.1979. godine, Bijelo dugme izdalo je album pod nazivom "Bitanga i princeza". Goran Bregović "posudio" je stihove iz dve njegove zasebne pesme: "Sve će to mila" i "Majevički nokturno" i uklopio ih u "svojoj" pesmi "Sve će to, mila moja, prekriti ruzmarin, snjegovi i šaš". Na poleđini albuma kao pisac svih pesama naveden je Goran Bregović.

Zvonko Prijović piše u Glas-u javnosti da je Gorana Bregovića čak tužio jedan anonimni pesnik za krađu stihova "Sve će to, mila moja, prekriti ruzmarin, snjegovi i šaš". U tekstu Novokomponovane krađe, Staka Keranović, između ostalog kaže: "Kao što radi sa muzikom, Goran Bregović, lider kultne grupe "Bijelo dugme", ne libi se da u svoje stihove uklopi frazu-dve iz stihova poznatih pesnika ili anonimnih poetskih početnika, pa to lepo potpiše svojim imenom i prezimenom i prezentuje narodu kao svoje delo. Zbog toga je Brega i popio tužbu od strane pesnika početnika, koji ga je predao sudu zbog krađe stihova "Sve će to mila moja prekriti snjegovi, ruzmarin i šaš", ali su i tužbu "prekrili" snjegovi i šaš.

Nažalost, ime Drago Kuđić, široj javnosti ostaće nepoznato, kao i njegovi stihovi.

Drago Kuđić umro je 2003. godine. U Semberskoj liri Slobodan Petrović navodi da se tačan datum pesnikove smrti ne zna. Komšije su ga našle mrtvog u stanu, u poodmaklom stadijumu raspadanja.— Još niko nije ovom velikom pjesniku i boemu podigao spomenik — da bi bilo obilježeno mjesto njegove vječne kuće. Svoj komentar Slobodan Petrović završava latinskom poslovicom: Sic transit gloria mundi. Istinito, ali i — žalosno. Možda je bilo prigodnije završiti ga stihovima semberskog slavuja:

"Vama jačim ostavljam svu slavu,
Nek' vam nebo para beli obelisk."
                        (Torzičnost 2.)
Sačuvana
Stranice: 1   Idi gore
  Štampaj  
 
Prebaci se na: