Čardak ni na nebu ni na zemlji
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
KNJIŽEVNOST « SRPSKA NARODNA (USMENA) KNJIŽEVNOST « Izbor iz narodne proze « Čardak ni na nebu ni na zemlji
Stranice: 1   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Čardak ni na nebu ni na zemlji  (Pročitano 15577 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Angelina
Administrator
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 6361« poslato: April 28, 2011, 01:08:17 pm »

**

ČARDAK NI NA NEBU NI NA ZEMLJI

Bio jedan car, pa imao tri sina i jednu kćer, koju je u kafezu hranio i čuvao kao oči u glavi. Kad djevojka odraste, jedno veče zamoli oca da joj dopusti da izađe s braćom malo pred dvor u šetnju, i otac joj dopusti. Ali, tek što izađe pred dvor, u jedan mah doleti iz neba zmaj, ščepa djevojku između braće i odnese je u oblake. Braća otrče brže—bolje ocu i kažu mu šta je bilo, i reknu mu da bi oni radi svoju sestru potražiti. Oitac im dopusti da idu i da je traže, i da im svakome po konja i ostalo što treba za put i tako oni odu.

Po dugome putovanju naiđu na jedan čardak, koji niti je na nebu ni na zemlji. Došavši ondje, pomisle da neće u onome čardaku biti njihova sestra, pa se odmah stanu dogovarati kako bi se u nj' popeli, i poslije dugoga promišljavanja i dogovora, dogovore se da jedan od njih svoga konja zakolje, i od kože konjske oputu da okroje, pa pritvrdivši jedan kraj od nje za strijelu da puste odozdo strijelu iz luka da se dobro za čardak prihvati, kako bi se uz nju peti mogli. Mlađa dva brata reknu starijem da on svoga konja zakolje, ali on ne htjedne, pa ni srednji ne htjedne, onda najmlađi zakolje svoga, od kože njegove okroji oputu kraj od nje veže za strijelu, pak je pusti iz luka u čardak. Kad dođe da se penju uz oputu, opet najstariji i srednji ne htjednu se peti, nego se popne najmlađi.

Popevši se gore, stane ići iz jedne sobe u drugu, i tako naiđe na jednu sobu u kojoj vidi svoju sestru da sjedi, a zmaj joj metnuo glavu na krilo pa spava, a ona ga bište. Ona kad vidi brata svojega uplaši se pa počne ga tiho moliti da bježi dok se nije zmaj probudio, ali on ne htjedne, već uzme buzdovan, pa razmahne njime i udari zmaja u glavu, a zmaj iza sna maši se rukom na ono mjesto gdje ga je udario, pa reče djevojci:

— Baš ovdje me nešto ujede.

Kad on to rekne, a carev sin ga još jednom udari, a zmaj opet reče djevojci:

— Opet me nešto ovdje ujede.

Kad on i treći put zamahne da ga udari, onda mu sestra pokaže da ga udari u život, i on ga udari onamo, i kako ga udari, zmaj ostane na mjestu mrtav, a careva kći sturi ga s krila, pa pritrča bratu svome te se s njime poljubi, pa onda, uzevši ga za ruku, stane ga voditi kroz sve sobe.

Najprije ga uvede u jednu sobu u kojoj je bio jedan vran konj za jaslama privezan cijelijem takumom od čistog srebra. Potom ga odvede u drugu sobu u kojoj je za jaslama stajao bijeli konj s takumom od suhog zlata. Najposlije ga odvede i u treću sobu gdje je za jaslama bio kulatast konj i na njemu takum dragijem kamenjem iskićen. Kad prođe te sobe, onda ga sestra odvede u jednu sobu u kojoj je djevojka jedna sjedjela za zlatnijem đerđefom i zlatnom žicom vezla. Iz te sobe odvede ga u drugu, u kojoj je druga djevojka zlatne žice ispredala. A najposlije uvede ga u jednu sobu u kojoj je treća djevojka biser nizala i pred njom na zlatnoj tepsiji od zlata kvočka s pilićima biser kljucala.

Sve ovo obišavši i vidjevši, vrati se natrag u onu sobu gdje je zmaj mrtav ležao, pa ga izvuče napolje i baci na zemlju, a braća, kad ga vide, umalo ih groznica ne uhvati. Potom najmlađi brat spusti najprije sestru svoju braći, pa onda sve tri djevojke, svaku s njezinijem radom, jednu za drugom; spuštajući djevojke braći, svaku je namjenjivao čija će biti, a kad pusti treću, i to onu s kvočkom i pilićima, on nju za sebe namijeni. Braća njegova, zavideći mu što je on bio junak te sestru našao i izbavio, presijeku oputu da on ne bi mogao sići, pa onda nađu u polju jedno čobanče kod ovaca i preobuku ga mjesto svoga brata, ocu povedu, a sestri svojoj i djevojkama zaprijete da nikome ne kazuju šta su oni učinili.

Poslije nekog vremena dozna najmlađi brat na čardaku da se braća njegova i ono čobanče onijem djevojkama žene. Onaj isti dan u koji se najstariji brat vjenčavao, on uzjaše na vranca, pa baš kad su svatovi iz crkve izlazili, doleti među njih, te svoga brata mladoženju udari malo buzdovanom u leđa, da se odmah s konja premetnuo, pa onda odleti opet natrag u čardak. Kad dozna da mu se srednji brat ženi, a on, u ono isto vrijeme kad su svatovi iz crkve išli, doleti na đogatu, te i srednjeg brata onako udari da se odmah s konja premetnuo, pa onda između svatova opet odleti. Naposljetku, doznavši da se čobanče njegovom djevojkom ženi, uzjaše na kulaša i doleti u svatove baš kad su iz crkve izlazili, te mladoženju udari u glavu, da je na mjestu mrtav pao, a svatovi onda đipe da ga uhvate, ali on ne htjedne ni bježati, nego ostane među njima, pa se pokaže da je on najmlađi carev sin, a ne ono čobanče, i da su ga braća iz zavisti ostavila na onome čardaku u kome je on sestru našao i zmaja ubio, a to sve zasvjedoči i sestra i one djevojke. Kad car to čuje, on se naljuti na svoja dva starija sina i otjera ih odmah od sebe, a njega oženi djevojkom koju je sebi izabrao i ostavi ga nakon sebe da caruje.


________________

kafez=kućica za ptice od drvenih ili metalnih rešetaka, zatvoren prostor; zmaj=krilato biće, neman, aždaja; čardak=veća prostoprija na spratu sa izbočenim dijelom; oputa=tanja kožna vrpca kojom se pletu opanci, vrsta obuće; biskati=prebirati po kosi, trijebiti (obično uši, vaši) buzdovan=srednjovjekovno hladno oružje, gvozdena kugla sa drškom; vran(ac)=crn, konj crne dlake; jasle=naprava u obliku dugačkog drvenog korita pričvršćena uza zid u koji se stavlja stoci hrana; takum=oprema raznog porijekla i vrste; kulatast=konj žućkastosive dlake; đerđef= okvir u kome se učvršćuje zategnuto platnoza vezenje; premetnuti se=baciti se s jednog mjesta na drugo; đogatu=konj bijele dlake, bijelac; đipiti=naglo skočiti


ZVJEZDANI VRT | Izbor i predgovor priredio dr Uglješa Kisić | "Svjetlost" Sarajevo, 1983.
Sačuvana
Stranice: 1   Idi gore
  Štampaj  
 
Prebaci se na: