R — Riznica mudrosti
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
KNJIŽEVNOST « IZ SRPSKE KNJIŽEVNOSTI « Riznica mudrosti « R — Riznica mudrosti
Stranice: 1   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: R — Riznica mudrosti  (Pročitano 3209 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Angelina
Administrator
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 6361« poslato: Februar 28, 2012, 02:03:02 pm »

*

RUDOLF ARČIBALD RAJS / RUDOLPH ARCHIBALD REISS /

Narod vam je rodoljubiv. Ne znam ni za jedan narod u kojem legendarni nacionalni junaci toliko žive u narodnoj duši kao kod vas. A imate i onaj veličanstveni dar da vas sećanje na te junake zna toliko nadahnuti da vam vlastiti život više ništa ne znači. To je zato što lik tih legendarnih junaka izlazi iz vas samih. Sačinjen je od komadića koje odaje vaša duša. Urođeni zdrav razum vam je u tim junacima — koji su u stvarnosti često bili sasvim drugačiji — pronašao pravi i možda jedini način da održite netaknutim svoj nacionalni ideal. Kraljević Marko vam je poslužio kao ogledalo.

Da biste očuvali patriotizam, kultu svojih nacionalnih junaka dodali ste još jedno, skoro isto toliko delotvorno sredstvo. Pretvorili ste svoju religiju u narodnu crkvu, bolje reći, u narodnu tradiciju. Istina, vi osećate, poput svakog čoveka koji zaista razmšilja, da postoji nešto neodredljivo, nešto suviše uzvišeno da bi se pojmilo, nad nama, nešto što natkriljuje svet i upravlja njime.

Međutim, vi niste religiozni. Niste mogli da prihvatite Boga kakav je u Bibliji, pretvorili ste ga u večnog i svemoćnog glavara svog naroda. Ako bih mogao da u ovoj oblasti upotrebim trivijalan izraz, rado bih rekao da vaš "bog" nosi oklop i bradu Kraljevića Marka, šajkaču vašeg ratnika sa Cera i Jadra, Kajmakčalana i Dobrog polja. Popovi vam nisu bili niti jesu crkveni ljudi, već vatreni rodoljubi sa svim vrlinama i manama vašeg naroda.

Religija je, svakako, moćno sredstvo poretka, a zdrav razum vam je pokazao put da je ponarodite i da je takvu prihvate vaši ljudi. Ta religija vas, uprkos vama, održava.

Muškarii vam pogotovo nisu često u crkvi.

Koliko sam samo puta, u vreme obreda, ušao u vaše hramove i tamo zatekao tek nekoliko retkih vernika, i to skoro isključivo žena. Ali se čak i onaj Srbin koji se hvalšie da ga je "baš briga i za popa i za njegova posla" prekrsti kad sazna nešto što ga žestoko pogodi, ili ode da pobode upaljenu sveću ispred ikonostasa kad izgubi drago biće.

Brižljivo čuvajte tu narodnu religiju jer će vaš narod, onog dana kad je napusti, biti izgubljen.
Iz knjige: Čujte Srbi! (u originalu Ecoutez les Serbes!)

~

RADIŠA DRAGIĆEVIĆ

"Nije u jednom narodu omeđena veličina poznavanjem i priznavanjem samo svoje kulture. Umetnička dela (kao ni vetar) ne poznaju granice. I polen tuđih cvetova pada na naše livade, na naše voćnjake, darivajući i lepotom cvasti i sočnošću plodove..."
"BUKTINJA" Broj 26 | Izdavač "Krajinski književni klub" Negotin, 2010.

~

DRAŠKO REĐEP (1935)

Neostvarenost je najnepravednija smrt


~

RADOSLAV BRATIĆ (1948)

... Zapadna Evropa se odavno predala na milost i nemilost atlantskom Levijatanu i njegovoj suštinski starozavetnoj ideologiji slavljenja materijalnog bogaćenja kao bitnog smisla života te pohlepe i pljačke, sebičnosti i neslobode.

... mase mladih podljudi, koji ne znaju ništa, niti razumeju išta, i čiji je jezik toliko osiromašen i izopačen da su im posledično i osećanja te misli jednako zakržljali. Umesto da na pitanja odgovaraju, usmeno ili pismeno, javno i iscrpno, kao nekad, oni ćutke zaokružuju jedan od tri moguća odgovora, kao na tv-kvizovima, obično se uzdajući u sreću. U takvim uslovima dužnost roditelja je da zamene naopako školovanje a dužnost iole samosvesnih učenika je da preduzmu samoobrazovanje, kao što je to činilo moje pokolenje, odbijajući komunističku indoktrinaciju...

...Neophodno je, pre svega, istaći kako srpski narod nije doživeo privremeni poraz od svojih neprijatelja već od sprege sopstvene malodušnosti, razočaranosti i lakovernosti, ispoljene kobnog 5. oktobra 2000. godine. To ukazuje da je naša nacionalna svest sačinjena od osećanja, koja su, kao i sva, povodljiva i promenljiva. Nedostaje nam unutrašnja, ideološka kičma i građa, sposobna da nas održi postojanim čak i kada osećanja splasnu. I zato sam napisao Evropsku ideologiju. Nažalost, na polju političkih izbora vanredno su retke prilike onih između dobra i zla. Uglavnom se pružaju izbori između većeg i manjeg zla. Sistem pre 5. oktobra bio je neuporedivo manje zlo od onog koje je potom zavladalo.

...Šta da radi pisac u svetu bez pravde, u svetu narušenog morala, pogotovu kada je toliko izložen kušnji i nadmetanju između Fausta i Nečastivog? Ima li šanse da pisac odbrani Fausta i da mu pokaže put? Ili je to uzaludan posao?
Šta pisac danas da radi kada oko njega teku sve sami potoci ustajalih i rasturenih tabua i mitova? Šta pisac može kada događaji današnjeg dana već demantuju sve ono od juče? Kada se toliko namnožilo svakojakih šarlatana, budala i neznalica, razbojnika i siledžija? Kada osiljeni i moćni hoće da preurede istoriju, da vrate fašizam u modu, da pobednike u ratovima proglase poraženim a poražene pobednicima, da zločince premetnu u žrtve?
Srbija nacionalna revija

~

RADOJICA TAUTOVIĆ

"Zabavljač je potisnuo umetnika. On je postao ne samo autor masovne "popularne literature" već i njen heroj, pa samim tim i kumir čitalačke mase. Umesto da umetnost obuhvata zabavu, sada ova, druga osvaja izopačava i suzbija onu prvu.
Masovna kultura liči na javnu kuću u kojoj orgija prostituisana zabava; elitna literatura podseća na kakav manastir gde vene usedelička lepota; pri tome se manastir sve većma pretvara u filijalu burdelja (za "bolju" publiku)."
Iz teksta Zabavljači protiv umetnika, u "Panonsko jedro", list za književnost, kulturu i društvena pitanja | februar/mart 1972. | Ruma

~

RADOMIR MILIĆ (1965)

"Poezija je neraskidivo vezana za dušu. Satkana je od tananih niti duše pjesnika, a nastanjuje se i živi u duši čitaoca. Zato je tvrdoglavo odbijanje da se poezija čita najtačnije mjerilo nečije obezdušenosti."
Sačuvana
Stranice: 1   Idi gore
  Štampaj  
 
Prebaci se na: