Jovan Janićijević — Književnost u narodnooslobodilačkom ratu
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
KNJIŽEVNOST « KNJIŽEVNE EPOHE « Književnost u Narodnooslobodilačkom ratu « Jovan Janićijević — Književnost u narodnooslobodilačkom ratu
Stranice: 1   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Jovan Janićijević — Književnost u narodnooslobodilačkom ratu  (Pročitano 4992 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Angelina
Administrator
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 6361« poslato: Decembar 20, 2010, 12:27:42 am »

**

KNJIŽEVNOST U NARODNOOSLOBODILAČKOM RATU

U toku rata pojedini pisci, afirmisani ranije, nastavili su da stvaraju, ali nisu objavljivali, pa se njihov doprinos može uvrstiti tek u posleratnu književnost (Andrić, D. Maksimović).

Naprotiv, pripadnici nekadašnje socijalne literature i drugi angažovani pisci, i sami učesnici rata, životno i tematski povezani s revolucijom, upravo čine književnost toga kratkog ali burnog razdoblja. Rodoljubiva i socijalna poezija, pripovetka i memoarski zapis njihova su najpogodnija forma. Karakterističan je naslov zbirke pripovedaka Jovana Popovića Istinite legende (1944). U poeziji su se istakli: Skender Kulenonić, poemama Stojanka majka Knežopoljka, Pisma Jova Stanivuka (obe 1942) i Ševa (1943), naročito prvom, i Branko Ćopić, zbirkom pesama Ognjeno rađanje domovine (1944). Ćopić je objavio i zbirku pripovedlka Priče partizanke (1944). Ovom razdoblju pripada, takoće, dnevnik Za Titom (1945) Čedomira Minderovića, kao i više njegovih pesama i duža proza Oblaci nad Tarom (1945), nastali za vreme rata. Najirazitiji primer tadašnje dnevničko-memoarske proze jesu Zapisi iz oslobodilačkog rata (pet knjiga, 1946—1955) Rodoljuba Čolakovića.

Kulturna riznica SRBIJE
sastavio i uredio Jovan Janićijević
IDEA | Beograd, 2005.


Azbučnik srpskih pisaca
Sačuvana
Stranice: 1   Idi gore
  Štampaj  
 
Prebaci se na: