Pesme o starim i novim borbama
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
KNJIŽEVNOST « SRPSKA NARODNA (USMENA) KNJIŽEVNOST « Narodna lirika « Pesme o starim i novim borbama
Stranice: 1   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Pesme o starim i novim borbama  (Pročitano 6005 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Angelina
Administrator
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 6361« poslato: Septembar 26, 2011, 06:39:17 pm »

**

PESME O STARIM I NOVIM BORBAMA


Narodne lirske pesme o borbama dele se na dve grupe — na pesme o borbama s turskim osvajačima i drugim neprijateljima našeg naroda, i na pesme o borbama u narodno-oslobodilačkom ratu.

U ovim pesmama opevana je borba za slobodu i težnja za lepšim i pravednijim životom. Pesme o borbama za slobodu i pravedniji život snažno su uticale na naše pretke, krepile ih da izdrže najveće muke i istraju do konačne pobede.

Pesme o starim borbama najviše se odnose na prvi svetski rat, a naročito na povlačenje preko Albanije i teška stradanja na putu ka moru do ostrva Krfa. Ove pesme su iskrene i tople. Njih ima dosta kao: Sloboda, Puntarska pesma, Za Makedoniju, Oj Srbijo, Tamo daleko i dr.

Tamo daleko,
daleko od mora,
tamo je selo moje,
tamo je Srbija."

Tamo daleko

Od aprila 1941. god. u našoj zemlji zbili su se krupni istorijski događaji. Fašističke sile napale su našu zemlju i brzo je porobile.— Okupatori su vršili streljanja, odvodili u logore smrti, palili sela, vodili oružane ofanzive da bi skršili otpor našeg naroda, ali nikada u tome nisu uspeli. Naš narod nije se dao pokoriti.— Uz otpor osvajačima stvarala se oslobodilačka pesma.

U pesmama o narodnooslobodilačkoj borbi pevalo se o ranjenicima koje nisu drugovi ostavljali neprijateljima, o herojskom držanju pred neprijateljima itd. U novim pesmama o borbama nalazi se motiv o neuništivosti naroda.—
Sačuvana
Stranice: 1   Idi gore
  Štampaj  
 
Prebaci se na: