Elegija
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Stranice: 1   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Elegija  (Pročitano 45280 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Angelina
Administrator
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 6361« poslato: Novembar 07, 2011, 02:48:47 am »

**

ELEGIJA


Elegija (od grčke reči elegos, što znači tužbalica) je lirska pesma u kojoj se iskazuju setna i tužna raspoloženja, razne nijanse tih raspoloženja: čežnja, seta, tuga, žalost, bol, žaljenje i jadikovanje za nečim. Uzroci takvim osećanjima mogu biti različiti: smrt voljenog bića ili prijatelja, tuga zbog izgubljene ljubavi ili nepostignute sreće, zbog promašenog života, tuga zbog prolaznosti života, nezadovoljstvo životom, žalost zbog nedaća u kojima se nalazi sopstvena zemlja ili narod, itd. Ona budi osećanja, ali navodi čitaoca i na razmišljanja. Elegija može da bude prožeta misaonošću, razmišljanjima o životu, i da se uzdigne među najviše domete lirske poezije.
 
Elegija je vrlo stara pesnička vrsta. Nastala je u staroj Grčkoj. Tamo se njome u prvo vreme nazivala svaka pesma, bez obzira na sadržinu, koja je bila napisana u tzv. elegijskom distihu. To je bila strofa od dva stiha, od kojih je prvi imao šest metričkih stopa (heksametar), a drugi pet (pentametar). Sa razvitkom poezije prestao je oblik da određuje ovu vrstu pesme, pa je za nju postalo bitno osećanje pesnikovo u njoj.

Najpoznatiji pesnici elegija u staroj Grčkoj jesu: Tirtej, Mimnermo, Teognid i Kalimah; u rimskoj: Katul, Tibul, Propercije i Ovidije; u evropskoj književnosti: Ronsar i Lamartin kod Francuza; Gete, Šiler, Hajne, Helderlin, Rilke kod Nemaca; Tenison kod Engleza; Puškin, Ljermontov, A. Blok kod Rusa; u našoj književnosti: Branko Radičević, Jovan JovanovIć Zmaj, Vojislav Ilić, Aleksa Šantić, od starijih; od mlađih Dušan Kostić, Tanasije Mladenović, Stevan Raičković i drugi. I u narodnoj lirskoj poeziji ima veliki broj pesama u kojima su iskazana elegična raspoloženja.


Radmilo Dimitrijević • Dimitrije Vučenov
ČITANKA za II razred gimnazije | Beograd, 1974.
Sačuvana
Stranice: 1   Idi gore
  Štampaj  
 
Prebaci se na: