Socijalne pesme
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
KNJIŽEVNOST « POEZIJA « Umetnička lirska poezija  « Socijalne pesme
Stranice: 1   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Socijalne pesme  (Pročitano 39182 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Angelina
Administrator
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 6361« poslato: Novembar 07, 2011, 04:43:30 pm »

**

SOCIJALNA PESMA

To je pesma u kojoj pesnik iskazuje svoj odnos i stav prema društvu, prema društvenim pojavama i svoja reagovanja na te pojave. U socijalnoj pesmi iskazuju se izrazito kolektivna osećanja. Ona je prvenstveno inspirisana društvenim stanjem i položajem jedne ugnjetene klase, teškim položajem, bedom ili društvenim nepravdama koje trpe potišteni i obespravljeni. Iskazujući svoje osećanje ljubavi ili sažaljenja prema potlačenim i ugnjetenim, ili svoj protest, pesnik je tumač takvog odnosa za bolji život potlačenih, ugnjetenih i obespravljenih, što znači za bolji život ljudi, i njegova pesma najčešće teži da izazove na takvu borbu sve politički svesne i napredne ljude celoga čovečanstva, pa je ona stoga vrlo često i revolucionarna, i svojom namenom i sadržinom duboko humana i opštečovečanska.
 
Pesnici socijalnih pesama se obično javljaju u doba društvenih nepravdi i zala. Oni društvenoj stvarnosti svoga vremena suprotstavljaju jedan drugi, svetao ljudski ideal, iskazuju i teže da ostvare jedan drugi, humani i socijalno pravedniji odnos među ljudima, ili bar taj novi humaniji i socijalno pravedniji odnos nagoveštavaju čovečanstvu. Socijalni pesnici su najbrojniji u onim periodima društvenog razvitka kada su društveni, odnosno klasni sukobi najoštriji, u predvečerje revolucija ili u toku samih revolucija. Oni su stoga vrlo često avangarda revolucija.
 
Socijalne pesme mogu, kada su umetničke, da stvore vanredno snažne umetničke efekte i da pruže velika umetnička uživanja. One postižu takve efekte i uživanja baš svojom socijalnom i humanom sadržinom i namenom, baš time što postavljaju ili dočaravaju jedan visok ljudski i estetički ideal. Takve socijapne pesme, svakako, izazivajući tako snažna osećanja, nagone čitaoca i na razmišljanje i dovode ga do zaključka i sudova o društvu i društvenom poretku koje ima i sam pesnik, do njegovih klasnih ili političkih pozicija. Isto tako, socijalna pesma, naročito kod nacionalno porobljenih naroda, može da budi i rodoljubiva osećanja, i ona to i čini. Zbog nacionalno-političkog i socijalnog položaja nekih delova naših naroda u mnogim pesmama nekih naših pesnika teško je odvojiti socijalno i nacionalno, tj. rodoljubivo osećanje, jer su ona uslovljena jedno drugim, proističu jedno iz drugog.


Autor teksta nepoznat
Sačuvana
Stranice: 1   Idi gore
  Štampaj  
 
Prebaci se na: