Z — Riznica mudrosti
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
KNJIŽEVNOST « IZ SRPSKE KNJIŽEVNOSTI « Riznica mudrosti « Z — Riznica mudrosti
Stranice: 1   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Z — Riznica mudrosti  (Pročitano 2404 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Angelina
Administrator
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 6361« poslato: Decembar 04, 2011, 12:59:42 am »

**

ZORAN GLUŠĆEVIĆ (1926—2006)

"Narod koji se udalji od sebe i izgubi svoja etička i duhovna počela, neminovno silazi sa istorijske scene. Bojim se da smo se mi kao narod suviše udaljili od svojih idealnih vrednosti oličenih u narodnom stvaralaštvu."
Politika, 10.02.2002.

~

ZORAN MIŠIĆ

"Kosovsko opredeljenje, to je, pre svega i iznad svega, duhovno i pesničko opredeljenje. To je ljubav koja ostaje i kada nema više ljubavnika, lepota koja zrači i kada su nestali njeni neimari, san koji obasjava javu i kada su u svom plemenom letu izgoreli sanjari. Ta ljubav, ta lepota, taj san, to su ona večna sazvežđa Lazarevog nebeskog carstva. To je onaj beskraj, ispisan na drvorezu u Rastkovom "Otkrovenju".
Ako se danas prisećamo kosovskog opredeljenja, to je zato što smo, u svojoj prevelikoj žurbi da se približimo evropskoj kulturi, zaboravili da i naša tradicija čini deo te kulture. Otvarajući se modernom svetu, kao da smo zaboravili na sebe."
Odlomak iz eseja Zorana Mišića "Šta je to kosovsko opredeljenje" (Odgovor na jedno pitanje Marka Ristića), objavljen 1961. godine.

~

ZVONIMIR KOSTIĆ

"Ko se bori protiv sudbine, to je njegova sudbina".

~

RADOSLAV VOJVODIĆ

"Nijedno delo, posebno ona izuzetna, nikako i nikada ne može do kraja da bude shvaćeno — bez poznavanja i životopisa autora, tvorca, kao i samog dela. Takođe, trebalo bi i to kazati — svi mi, učesnici u komentarisanju nečijih sudbina, ostvarenja, itd. — prirodno je da najviše govorimo o sebi; što je i neizbežno."

~

ZORAN VUČIĆ

"Znaju li oni što pisanje smatraju razbibrigom i besposlicom za užas piščev nad belinom hartije kad reči odbiju da pristanu na smisao."
Sačuvana
Stranice: 1   Idi gore
  Štampaj  
 
Prebaci se na: