B — Riznica mudrosti
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
KNJIŽEVNOST « IZ SRPSKE KNJIŽEVNOSTI « Riznica mudrosti « B — Riznica mudrosti
Stranice: 1   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: B — Riznica mudrosti  (Pročitano 3377 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Angelina
Administrator
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 6361« poslato: April 04, 2012, 01:53:40 pm »

*


BOGDAN POPOVIĆ (1863—1944)

"Lepota je kao istina: ona privlači k sebi čovekovo iskustvo".

"Ništa bez istine, ništa van istine, ništa mimo istine, ni u životu, ni u nauci, ni u umetnosti".

"Najviša umetnost je uvek bila realistička, veristička, naturalistička".

"Nema velikog umetnika čiji stil nije besprekoran, potpuno korektan, pa zvao se taj umetnik Gete, Betoven, ili Roden".

"Otmenost i pretanjenost ukusa rezultat je celokupne otmenosti i pretanjenosti prirode čovekove."

"Stil nije, kao što se obično pretpostavlja, 'odeća misli' — on je ovapućenje, otelovljenje misli."

"Umetnost je jedna od ono malo stvari na svetu koje su i lepe i korisne u isto vreme."

"Umeti videti, i umeti kazati šta ste videli, u tome je cela tajna kritike, književne i umetničke, najviše, najdublje, najfinije."

~

BORISAV BORA STANKOVIĆ (1876—1927)

"Pisati je teže nego orati. Pisati je beskonačno teško. Treba sve reći. A kako da se kaže?"

~

BRANKO LAZAREVIĆ (1883—1968)

"Grešiti je glagol koji ide uz veliki plodan rad."

~

BORISLAV MIHAJLOVIĆ MIHIZ (1922—1997)


"Kritika. Stati nad tuđe delo, nad tuđu ranu ili san, sa hladnim okom sudije, sa prisvojenom, uzurpiranom nametljivošću interpretatora, sa nediskretnom mnogoglagoljivošću čitaoca. Biti promašen ili pogođen eho jedne knjige, silom umetnuti posrednik između nečijeg kazivanja o svetu i tog zamišljenog sveta, biti uši publike i njen govor svejedno da li sa sluhom ili bez njega, sa pravom retorikom ili nemušto."

"Dok se srpski narod ne izleči od jugoslovenstva, ne može imati ni svoj nacionalni program. Ali ja znam da sve ovo što govorim ne vredi ništa. Biće mnogo Srba koji će ove moje ideje smatrati izdajničkim. U svakom Srbinu čuči Jugosloven i jedva čeka da ponovo pojuri u svoju staru propast."

"Toliko je neodoljiva i privlačna moć javne scene, da smo poglede upravljali samo na aktere koji su na njoj igrali. A tu kraj nas, dokončali su svoje dane Milutin Milanković, Brana Petronijević, Ivan Đaja, Radivoj i Milan Kašanin, Justin Popović, Milan Grol, Nikola Radojčić i toliki drugi značajni poslenici nauke i pera, dela i integriteta. Iako je svakom bilo jasno da novi režim u potrazi za širim osloncem i legitimitetom oberučke prihvata svakog poznatog javnog radnika koji dotrči spreman na saradnju, oni nisu pritrčali. Nije im se htelo da poljube papuču. Skrajnuti zbog toga iz javnosti, potisnuti u izolaciju, gospodski i ćutke u rezervatu sopstvenog dostojanstva podnosili su osudu na javni zaborav sebe i svog dela."
"Autobiografija o drugima" BIGZ, Beograd 1992

~

BORISLAV PEKIĆ (1930—1992)

"Lično nisam pristalica stradanja — ni svog, tuđeg pogotovu — osim kad sam na njega prinuđen, a onda ga primam kao segment, nipošto odrednicu svoje sudbine. Ako smo stradali, kao što jesmo, prirodno je da o tome pišemo. Da smo srećniji, umeli bismo valjda s istom akribijom pisati o sreći. Zbog čega da sreća bude tema niže vrste? Ona je, možda, za nas, umetničke mizantrope, manje zabavna, teže obradiva, to priznajem, ali ima pisaca koji su se i u njoj kao temi sjajno snalazili. Ne verujem da stradalnički motivi vraćaju našu književnost — hrišćanstvu. Možda će ovo zvučati paganski, ali za mene je vera u Boga radost, radost u najvišem smisli, nipošto patnja, bol, trpljenje."
 
Treba gledati pravo. Jer da se htelo gledati iza sebe, dobili bismo oči na potiljku. Treba ljubiti zemlju dece svoje, a ne dedova svojih. Jer čast neće zavisiti od toga odakle dolazimo nego kuda idemo."
 
~

BRANA CRNČEVIĆ (1933—2011)

"Koliko Srbija treba da bude mala da ne bi bila velika".

"...Nemaš se više ni protiv koga ni za koga boriti. Svi su na sve pristali, a to je nepodnošljivo. Rak duše, to je naša boljka. ..."
Sačuvana
Stranice: 1   Idi gore
  Štampaj  
 
Prebaci se na: