Molitva devojčina
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Stranice: 1   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Molitva devojčina  (Pročitano 5729 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Angelina
Administrator
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 6361« poslato: Septembar 11, 2012, 02:28:34 am »

**

MOLITVA DEVOJČINA


SADRŽINA I ZNAČENJE

U pesmi Paun pase nalazi se narativni uvod kao priprema za glavnu lirsku situaciju — poziv devojčin i odgovor mladićev. U Pesmi Molitva devojčina odmah se, prvim stihom, predočava lirska situacija: "Devojka je tiho govorila", a potom odmah sledi njeno obraćanje bogu s molbom da joj pomogne ("daj mi, bože, diziju dukata") ne bi li se približila bećaru i otkrila njegova osećanja. Iz toga što devojka od boga traži

Daj mi, bože, diziju dukata
da ja kupim iglu od biljura,
da sašijem jorgan od behara,
da pokrijem Mujagu bećara —
da ja, vidim kako bećar spava:
bećar spava, očiju ne sklapa.


jasno se naznačava socijalni moment: devojka je siromašna, nema čak ni nisku dukata koja obično krasi devojački vrat. To otkriva još neka značenja. Snaga njene ljubavi je tolika da bi žrtvovala najlepši i najdragoceniji ukras samo da ostvari svoj san — da se približi bećaru. Međutim, s obzirom da se niska dukata, kao mogućnost kupovine igle biljura (i svega daljeg) traži od boga, jasno je da su ove reči samo izraz: i da je devojka svesna da je to samo želja, da se ne može i neće ostvariti.

Pesma je kratka, svega sedam stihova, sadržina je zgusnuta, iskaz je kratak. Iz ove jezgrovitosti proističe osobenost jezika pesme: on je simboličan i mnogoznačan. Jorgan koji devojka želi da načini od cvetova ovde je sagledan kao sredstvo koje će omogućiti da se devojka približi bećaru. On ima mnogo značenja: simbol nežnosti i topline, bliskosti i ljubavi, izraz nežnosti prema bećaru (pokriti onoga koji spava). Vrednost jorgana sa emotivnog stanovišta lirskog subjekta (devojke) pokazuje težak put kojim se dolazi do njega: niska dukata, skupocena igla (ne bilo kakva), cvetovi (potreban ogroman broj da bi se načinio jorgan — to je hiperbolična slika devojčinog strpljenja, upornosti i ljubavi). Jorgan je put za približavanje, razlog da se priđe bećaru, simbol je nje i njega — oni su cvetovi.

Sve to su pesnička sredstva da se iskaže snaga devojčine ljubavi, njena čežnja i žarka želja da se približi bećaru. Devojčina ljubav je toliko snažna i sugestivna da joj omogućva da uđe u bećarevu dušu i sazna šta ga muči (ljubav prema njoj). Kada se sve prepreke savladaju i jorgan bude gotov, omogućeno je lirskom subjektu da vidi kako bećar spava i da otkrije "bećar spava, očiju ne sklapa", odnosco san stalno beži od njega a u mislima mu je devojka i njena ljubav prema njemu. On se učinio da spava a u stvari budno prati šta se dešava u iščekivanju da se ostvari njegova pretpostavka o devojčinoj ljubavi — pokrivanje jorganom.


SVETLOST I LEPOTA

Čitanje pesme Paun pase i Molitva devojčina jasno ukazuju na razlike među njima. Prva je složenija utoliko što sadrži, pored narativnog dela, i kompletni dijadog (pitanje — odgovor). Druga je jednostavnija: sastoji se iz jednog narativnog stiha kao uvoda (odnosno objašnjenja lirske situacije) i šest vrlo jezgrovitih i zgusnutih stihova. Najbitija razlika među ove dve pesme je u atmosferi: prvu tamno zasenčavaju melanholija i tuga; drugu osvetljavaju ljupkost, mladost, lepota, svetlost.

Lepota i svetlost ove -pesme imaju glasovno, morfološko i emocionalno poreklo. Najtamniji glas U ovde se javlja samo tri puta, a visoki i svetli glasovi E i I javljaju se po deset odnosno trinaest puta. Leksika pesme (dukat, biljur, behar) ukazuje na dragocenost, lepotu, svetlost, mladost. Sintaksa sugeriše živost, dinamičnost kretanja: DA JA KUPIM, DA SAŠIJEM, DA POKRIJEM, DA JA VIDIM; ona istovremeno upućuje na delanje i stvaranje. Svetlost i lepota imaju i emocionalno poreklo: u ovoj pesmi emocije su isključivo pozitivne: ljubav, nežnost, privrženost. Svetlost i lepotu ovoj pesmi pridonosi blagi humor koji se samo sluti iz susreta dva poslednja stiha:

da ja vidim kako bećar spava:
bećar spava, očiju ne sklapa.


Lirska situacija je otvorena za domišljanje i zamišljanje: dok devojka tiho prilazi da bećara pokrije jorganom od cveća, bećar očekuje njen dolazak otvorenih očiju. Otvorene bećareve oči su trgle i iznenadile devojku ali samo za trenutak: ona je i očekivala njegovu želju za sastankom, a otvorene oči su znak tog očekivanja. Sve to je dokaz bećareve ljubavi. Sve to je čin potpunog ostvarenja ljubavi.

Ovakav kraj, ovo dočitavanje pesme, nije privilegija samo čitaoca: devojka je u svojoj molbi bogu, izmaštada ovaj topao, svetao i srećan završetak.


Staniša Veličković
Interpretacije I
Sačuvana
Stranice: 1   Idi gore
  Štampaj  
 
Prebaci se na: