Tamni vilaet
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Stranice: 1   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Tamni vilaet  (Pročitano 4576 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Angelina
Administrator
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 6361« poslato: Mart 19, 2011, 09:34:12 pm »

*

TAMNI VILAET

Pripovijeda se kako je nekakav car, došavši s vojskom na kraj svijeta, pošao u tamni vilaet, gdje se nikad ništa ne vidi. Ne znajući kako će se natrag vratiti, ostave ondje ždrebad od kobila da bi ih kobile iz one pomrčine izvele. Kad su ušli u tamni vilaet i išli po njemu, sve su pod nogama osjećali nekako positno kamenje, a iz mraka nešto poviče:

— Ko ovoga kamenja ponese kajaće se, a ko ne ponese kajaće se!

Gdjekoji pomisli: "Kad ću se kajati, zašto da ga nosim?" a gdjekoji: "Daj barem jedan da ponesem!"

Kad se vrate iz tame na svijet, a to ono sve bilo drago kamenje: onda oni koji nijesu ponijeli stanu se kajati što nijesu, a oni što su ponijeli, što nijesu više.


________________

1. TAMNI VILAET: Prvi put objavljen pod rečju "tama" u drugom izdanju Srpskog rječnika Vuka St. Karadžića, 1852. Zatim ga je Vuk uvrstio i u rukopis svoje knjige Život i običaji naroda srpskoga, koja je izdata tek posle njegove smrti, 1867; ovom prilikom Vuk mu je proširio naslov nazvavši ga "Tamni vilaet ili samo tama", dok je sav ostali tekst preneo bez ikakve promene. Docniji sastavljači antologija narodnih pripovedaka uzimali su slobodu da ovoj priči menjaju početak dodajući vulgarizirano "Bio jedan car..." itd. Mi smo se držali Vukova originala.

Milorad Panić - Surep
SRPSKE NARODNE PRIPOVETKE
ANTOLOGIJA


http://www.ask.rs/ASK_sr_projekat.aspx
Sačuvana
Stranice: 1   Idi gore
  Štampaj  
 
Prebaci se na: